Taxa de clawback se va aplica de la 1 octombrie 2012 si va fi mai mica decat se anuntase initial, a declarat, joi la finalul sedintei de Guvern, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu: "Taxa s-a revizuit in jos de la 30 si ceva la suta la 20 si ceva la suta. Taxa de clawback va intra in vigoare din trimestrul patru, de la 1 octombrie. Am avut multiple intalniri cu producatorii de medicamente, cu importatorii, cu cei care comercializeaza, si am ajuns la o intelegere rezonabila atat pentru dumnealor cat si pentru sistemul sanitar, cat si pentru bugetul statului, inclusiv bugetul sanatatii in sensul ca se vor plati si datoriile pentru ca in contabilitatea agentilor economici, datoriile sunt inscrise dar nu au fost acordate pentru ca, spuneau dumnealor, ca nu s-a inteles bine litera si spiritul legislatiei in domeniu. Acum noi am clarificat-o", a afirmat Florin Georgescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, medicamentele vor circula mai bine pe zona comercianti, spitale, pacienti "si asa mai departe si circuitele financiare, anume plata catre acestia a sumelor cuvenite".

"Taxa de clawback se aplica in zona sectorului medical al medicamentelor si reglementeaza modul de functionare, de stabilire, de plata, regularizarile, pentru ca sunt sume neplatite de prin anii 2009 - 2010 si aducerea la zi a acestor decontari dintre agentii economici care comercializeaza, comerciantii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sanatate si asa mai departe va permite fluidizarea aprovizionarii cu medicamente a unitatilor sanitare pe deoparte, iar pe de alta parte vor fi efectuate decontari catre agentii economici, furnizorii de medicamente, producatori sau comercianti", a incheiat Florin Georgescu.