VIDEO Sorin Mandrutescu, presedintele AmCham: Intr-o tara membra UE si NATO, cu zeci de miliarde investitii straine in ultimii 20 de ani, mesajele nationaliste sint desuete si anacronice

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Luni, 3 septembrie 2012, 12:47 Economie | Finanţe


Sorin Mandrutescu, presedinte AmCham
Foto: HotNews.ro
Care sint cele mai mari probleme ale economiei reale? Cit de mult a afost afectata economia si investitiile straine de criza politica? Cum functioneaza alianta dintre mediul de afaceri si mediul diplomatic? Sorin Mandrutescu, presedintele Camerei de Comert Americane (AmCham), discuta online cu cititorii HotNews.ro despre aceste teme.

Interviu videoCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4470 vizualizari

 • Prioritatile economiei reale (Luni, 3 septembrie 2012, 12:58)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  Stimate Domnule Mindrutescu,

  Care sunt in opinia Dvs. prioritatile economiei reale din Romania - pentru perioada imediat urmatoare (de cca. 2 ani) ?

  Cum apreciati colaborarea dintre autoritati si mediul de afaceri in rezolvarea unor probleme esentiale ale agendei sociale din Romania (precum sectorul de sanatate publica) ?

  Cu stima,
  Mitica (Palarierul)

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:33)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

   1. Din punct de vedere al prioritatilor, mediul de afaceri - macar in ultimii ani - le-a mentionat cu instrumente de aplicare reale, pe cele binecunoscute:
   - educatia, agricultura, infrastructura, energie, sanatate etc
   Nu de enuntarea prioritatilor si a masurilor ducem lipsa, ci de aplicarea lor.
   Din acest punct de vedere nu cred ca o enuntare a prioritatilor ar mai aduce ceva nou, ci as insista pe aplicarea masurilor deja binecunoscute propuse de mediul de afcaeri. Iar aceasta aplicare nu poate avea loc decit prin introducerea reprezentantilor mediului privat in administratie. O spun direct ca fara o imbinare a expertizei reale existente in mediul public cu competentele manageriale, expertiza si prgamatismul managementului privat, toate mai sus-amintitele prioritati si altele vor ramine doar pe hirtie.
   Sper ca proiectul managementului privat la stat, acum in desfasurare la Ministerul Transporturilor, sa fie primul pas catre punerea in practica a principiilor managementului privat in administratia centrala.
   2. In general, in ceea ce priveste politicile publice/probleme esentiale, colaborarea este departe de a fi cea dorita de mediul de afaceri.
 • Intrebari (Luni, 3 septembrie 2012, 13:21)

  Alex [anonim]

  Buna ziua,

  1. Cum credeti ca va ajuta economia, incasarea tva la plata facturii?
  2. Credeti ca imbunatatirea relatiilor cu Rusia va ajuta la obtinerea unei cresteri economice?

  Multumesc!
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:37)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   1. Evident ca poate fi o prima facilitate dupa niste ani de asteptari, in schimb temerile se leaga de infrastructura operational-metodologica a ANAF si, pe cale de consecinta, aplicarea acestei facilitati in mod real.
   2. Soarta a pozitionat Romania in preajma Rusiei, si chiar daca nu ne aflam in imediata proximitate, aceasta tara trebuie privita ca ceea ce este: un jucator de talie mondiala din punct de vedere politic, cit si economic. In consecinta, este imperios necesar o relatie economica si politica buna cu acest mare vecin, eforturile pe plan politic de imbunatatire a relatiilor putind avea certe rezultate si in plan economic.
 • Transfer de mentalitate (Luni, 3 septembrie 2012, 13:29)

  Paul Oprea [anonim]

  Bună ziua d-le Mîndruțescu,

  Cum credeți că s-ar putea transfera în sectorul public mentalitatea de lucru din sectorul privat? Eu am lucrat numai în sectorul privat, ultimii 6 ani în Oracle și când ieșeam de la serviciu aveam senzația unei alte lumi.
  Am ales să rezolv această disonanță părăsind țara - o decizie poate discutabilă dar cu siguranță disperată.
  Cu riscul unei generalizări - credeți că există firme neaoșe mai mari de apartament sau chiar departamente ale aparatului public în care să existe mentalitatea din Vest?

  Cu stimă,
  Paul Oprea
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:41)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul Oprea

   Vezi raspunsul de mai sus.
   Sint convins ca asa cum numesti tu "mentalitatea din Vest" este din ce in ce mai prezenta in mediul de business romanesc, atit in cazul firmelor mici, cit si in cazul celor mari. Acest proces va continua pe masura integrarii economiei romanesti in circuitul economic global. Provocarea ramine de a introduce in acest circuit si mentalitatea sectorului public din Romania. In SUA, exista de zeci de ani traditia trecerii in zona administratiei a profesionistilor care au facut o cariera in privat si care isi aduc contributia la profesionalizarea administratiei publice.
   In Romania, trebuie ca acest proces sa se desfasoare de asemenea. Dar numai printr-o depolitizare si un real interes de profesionalizare a factorului administrativ se pot crea conditiile acestui transfer.
 • Locurile de munca disponibile- Oglinda a economiei (Luni, 3 septembrie 2012, 14:48)

  Cetatean [anonim]

  “Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 9.418 locuri de muncă, în perioada 30 august- 5 septembrie 2012.

  La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 1.031 locuri de muncă.

  Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 8.387 locuri de muncă, dintre care:
  -confecţioner-asamblor articole din textile – 605;
  -muncitor necalificat în industria confecţiilor- 467;
  -operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice – 304;
  - şofer autocamion/maşină de mare tonaj-241;
  -lucrător comercial- 221;
  -muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet- 197;
  -vânzător- 191;
  -sudor-177;
  -manipulant mărfuri- 168;
  -agent de securitate- 168 etc.”

  Ce parere aveti?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:44)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Inteleg intrebarea dvs in sensul ca structura pietei muncii prezentata prin aceste pozitii deschise la ANOFM ar fi revelatorie pentru structura economiei romanesti. Adica vorbim de pozitii cu valoare adaugata medie, in cel mai bun caz, si nu cu valoare adaugata mare (studii superioare, serviicii, consultanta, IT, industrie auto etc).
   Cred ca problema este si datorata faptului ca multinationalele, firmele medii din zona serviciilor (consultanta, contabilitate, publicitate etc) nu colaboreaza cu ANOFM cind exista pozitii deschise.
   Deci din punctul de vedere al reprezentativitatii pentru economie al acestor zone, ele trebuie privite cu o marja de aproximare. Adevarata concluzie a acestei intrebari ar trebui sa fie lipsa de colaborare dintre tipul de firme mai sus mentionate si agentia specializata a statului roman in ceea ce priveste adresarea pietei fortei de munca.
 • Mai multe intrebari (Luni, 3 septembrie 2012, 18:56)

  Petran [utilizator]

  V-as ruga sa faceti pentru un moment abstractie ca sunteti roman si sa priviti numai din punctul de vedere al investitorului strain pe care il reprezentati: 1) cum sunt percepute din punct de vedere managerial/investitional mesajele nationaliste transmise de actualii lideri politici? 2) cat de rau fac pietelor astfel de mesaje? 3) la ce sa asteapta sectorul privat in 2012 ? 4) cat de mult va va afecta afacerea eventuala renuntare la cota unica, dupa alegeri? Va multumesc
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:49)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petran

   1. Rau. Intr-o tara membra UE si NATO, cu zeci de miliarde investitii straine in ultimii 20 de ani, mesajele nationaliste sint desuete si anacronice.
   2. Investitorii straini, daca ne referim la ei, dar si investitorii romani sint niste "animale foarte sperioase". La cel mai mic semn de instabilitate de orice fel - legislativa, politica, turbulente etnice sau religioase etc - deciziile de investitie sint imediat reevaluate. In lumea contemporana, delocalizarile (mutarea dintr-o zona geografica in alta a unei afaceri - vezi cazul Nokia) se intimpla peste noapte. Ca sa nu mai vorbim de investitorii financiari sau cei de portofoliu.
   3. 2012 este un an in care vom avea trei runde de alegeri si am avut pina acum 3 guverne. Intr-un cuvint, asteptam stabilitate.
   4. Nu fac comentarii asupra companiei pe care o conduc
 • Calificare (Luni, 3 septembrie 2012, 21:57)

  Damian22 [utilizator]

  Ce parere aveti despre segmentele de calificare ale fortei de munca? Ca sa fiu mai clar: ce stiu romanii sa faca pentru a dinamiza o economie reala? Ce fel de absolventi produc unitatile de invatamant, buni pentru ce anume?
  In urmatorii 4 ani se vor pensiona cateva mii de profesori din "vechea garda", carora cred ca nu le veti nega performantele in tutorat. Vor ramane sa produca forta de munca alte mii de profesori, dar din cei tineri, produsi si ei in ultimii ani "pe banda rulanta".
  Daca sunteti de acord ca intr-o economie reala, resursa umana este un nucleu incontestabil, catre ce se indreapta aceasta resursa in viitorul apropiat?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:53)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Damian22

   Resursa umana nu este un nucleu incontestabil, este NUCLEUL. Daca va uitati atent la un raspuns de mai sus, veti vedea ca intre prioritati am mentionat pe primul loc educatia.
   Spatiul alocat acestei intilniri este mult prea redus pentru a dezbate pe larg aceasta problema, pe care eu o consider cea mai importanta pentru societatea romanesca, nu numai pentru mediul de afaceri.
   Doar atit pot mentiona: eforturile pe care mediul de afaceri prin organizatiile de tip AmCham, dar si individual, de catre firme, sint extrem de mari pentru a reduce gap-ul dintre asteptarile economiei reale si ceea ce sistemul educational ofera la acest moment. As mentiona in acest context doar ca saptamina viitoare AmCham va lansa un proiect de leadership in care vor fi implicati, pe baza unui concurs, 20 de studenti din universitatile romanesti.
 • ce se poate face? (Luni, 3 septembrie 2012, 23:08)

  ..13 [utilizator]

  1, Care ar trebui sa fie in opinia Dvs. principalele actiuni/politici care ar putea conduce la relansarea economiei in RO?

  2. Care sunt cele mai importante domenii/sectoare de interes de colaborare intre USA si RO si cum ar trebui "dezghetate apele" pentru a accelera colaborarea/schimburile?

  Multumesc mult pentru raspunsurile Dvs..
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:57)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ..13

   1. Am raspuns la aceasta intrebare mai sus.
   2. Am putea mentiona IT (IBM, HP, Intel, Oracle), energia (ExxonMobil, Chevron), constructia de masini (Ford), agricultura (Cargill, Smithfield), industrie (Toro).
   Referitor la "dezghetarea apelor", se poate face prin adresarea problemelor mentionate mai sus care privesc profesionalizare si depolitizarea administratiei, predictibilitatea, stabilitatea cadrului legislativ, lupta impotriva coruptiei.
 • De ce 2 scrisori de recomandare? (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:09)

  AmCham Membership Question [anonim]

  Am vazut pe site-ul AmCham ca ai nevoie de 2 scrisori de recomandare de la alti membri AmCham Romania pentru a putea deveni membru.

  Nu ar fi suficienta doar dorinta de a adera, eventual o recomandare de la firme partenere / clienti din US?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:58)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AmCham Membership Question

   Este o procedura interna stabilita de cei peste 320 de membri AmCham. Voi supune propunerea dvs. boardului AmCham.
 • Industria romaneasca incotro? (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:19)

  Ionescu [anonim]

  Descentralizare prin falimentarea intreprinderilor din perioada comunista? Dar asta inseamna colapsul Romaniei!

  O tara fara industrie nu exista. Se vrea ca Romania sa existe numai ca importator?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:01)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionescu

   In ceea ce priveste Romania = tara importatoare, lucruile trebuie privite nuantat. Daca memoria nu ma inseala, in 2010 Romania a avut cel mai mare nivel de export din istorie. Sigur ca o tara fara o industrie puternica este o tara vulnerabila, dar lucrurile trebuie privite si in contextul economiei moderne, globale a sec 21, in care industria traditionala (prelucrarea materiilor prime, constructoare de masini, de bunuri de larg consum, textile etc) este localizata in tari din Asia, in timp ce tarile din Vest se orienteaza catre industrii cu valoare adaugata mare. Fara a neglija nici o secunda importanta industriei traditionale, cred ca in paralel Romania trebuie sa se orienteze catre acest tip de industrie cu valoare adaugata mare, moderna, flexibila, inovativa, in corelare cu dezvoltarea factorului educational mai sus-mentionat.
 • blocaj financiar (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:19)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua
  Aud tot mai des la partenerii mei de afaceri despre blocajul financiar care le ingreuneaza activitatea. Deocamdata, eu nu sint inca afectat. Care e perspectiva pe care o aveti asupra acestei teme ca si conducator al unei afaceri mari si, apoi, ca sef al Amcham?

  multumesc
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:03)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Da, este o problema reala si nu exista o solutie magica, fiind vorba de un lant de generare a acestui blocaj financiar. Cred ca una din solutii, nefiind singura, ar trebui sa fie adresarea inteligenta si profesionista a arieratelor companiilor de stat si administratiilor centrale si locale.
 • TVA la incasarea facturii (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:21)

  Dragos Boncan [anonim]

  Cit de utila e aceasta masura (singura relevanta in domeniul eco in ultimele 3 luni) pentru economia reala?
 • taxe si impozite (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:22)

  flood [anonim]

  Ar fi oportuna inlocuirea taxei unice pe venit cu un impozit progresiv, asa cum vrea guvernul? Cu cit timp inainte ar trebui anuntate cotele, astfel incit mediul de afaceri sa aiba timp sa-si refaca planurile de afacer?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:05)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui flood

   In cadrul ultimei intilniri pe care am avut-o cu dl premier Victor Ponta la jumatatea lunii iulie, impreuna cu alti membri ai mediului de afaceri, am fost asigurati ca in cadrul negocierilor din coalitia guvernamentala s-a ajuns la concluzia mentinerii cotei unice ca si principiu de impozitare.
 • investitii (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:23)

  JP [anonim]

  Aveti informatii despre investitori importanti care vor sa vina in Romania? Dar despre investitori care vor sa iasa din Omania?

  multumesc si succes
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:05)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui JP

   Nu
 • Rosia Montana (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:32)

  AM [anonim]

  Ce parere aveti de oportunitatea redeschiderii complexului minier Rosia Montana? Credeti ca Romania ar putea gestiona proiectul astfel incat sa nu fie afectat mediul inconjurator?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:08)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AM

   In conformitate cu anumite evaluari, Romania dispune in acest moment de 20 miliarde tone de minerale de variate tipuri. Este obligatorie gasirea unor metode eficiente si ecologice de a beneficia de aceasta bogatie. Cu Rosia Montana, in particular, este un proiect care, din pacate, a fost mai mult folosit intr-o lupta politica decit intr-o dezbatere reala economico/ecologica. Nu am o parere fundamentata, nefiind in aria mea de competenta - din pacate nici guvernele Romaniei din ultimii ani nu au o parere clara asupra acestui proiect - dar nu cred ca patima din jurul dezbaterii a ajutat in sensul clarificarii acestui subiect.
 • suspendare (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:22)

  FLorin [anonim]

  1. Ce ar insemna pt mediul de afaceri o noua operatiune de suspendare a presedintelui?
  2. Puteti cuantifica efectele crizei politice din ultimele 3 luni asupra mediului de afaceri?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:12)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui FLorin

   1. Nu doresc sa comentez
   2. Nu se pot cuantifica economic (impactul devalorizarii si apoi revenirii leului = fluctuatii relativ necontrolate este doar virful aisbergului al acestui impact) dar ce este cel mai important este problema imaginii pe care am lasat-o ca tara in fata unor investitori care analizeaza de la Londra, New York sau Hong Kong o harta investitionala globala si care nu au nici un fel de apetit de risc de a investi intr-un loc in care instabilitatea si-ar face simtita prezenta.
 • pt invitat (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:31)

  ionescu mircea [anonim]

  Cum explicati faptul ca extrem de putine initiative pornite de la asociatii ale investitorilor-FIC, AMCHAM s.a. sunt luate in mod serios in calcul de catre autoritati? Unde anume se rupe " firul" ?
  Va multumesc
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:18)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionescu mircea

   Vedeti raspunsurile de mai sus referitoare la follow-up-ul propunerilor AmCham datorat prapastiei dintre mediul de afaceri si administratie. Tocmai plecind de la efectul limitat pe care propunerile nostre l-au avut asupra politicilor guvernamentale, AmCham a luat initiativa, in colaborare cu citeva zeci de organizatii ale mediului de afaceri (FIC, camerele bilaterale de comert din UE, Canada, Elvetia) de a propune ambasadelor tarilor UE, SUA, Elvetia, Canada, crearea unui grup de lucru comun care sa adreseze probleme economice. Am fost extrem de incintati de raspunsul primit atit din cadrul corpului diplomatic, cit si din partea mediului de afaceri, iar in aceasta toamna vom finaliza o noua lista de propuneri, de masuri concrete pe care o vom inainta - cu intregul nostru sprijin de punere in aplicare a acestor masuri - Guvernului Romaniei.
   Speram ca folosind atit potentialul mediului de afaceri, cit si potentialul factorului diplomatic, vom avea un succes mai mare in colaborarea cu administratia guvernamentala.
 • intrebare (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:32)

  ioana precup [anonim]

  Care a fost efectul "zgomotului" politic din ultima perioada asupra businessului membrilor AMCHAM? Ati avut semnale privind retragerea unor investitori sau punerea pe hold a unor investitii? Puteti sa ne dati exemple?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:18)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana precup

   Am raspuns mai sus: nu comentez
 • antioccident (Marţi, 4 septembrie 2012, 11:48)

  andrei [anonim]

  D-le Mandrutescu,
  In Romania se accentueaza in ultimele luni un curent anti occidental cu priza la public, propagat prin massmedia, in special la posturil TV de stiri: "nu ne vindem tara", "nu vrem sa fim sclavii occidentului" etc.
  Cum poate AmCham sa comunice eficient, la nivelul opiniei comune, ca investitiile straine, libera concurenta, ar fi o sansa pentru depasirea crizei actuale? Rog nu-mi povestiti de conferinte, declaratii si comunicate de presa...
  multumesc
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:28)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Desi am raspuns la aceasta intrebare mai sus, consider ca importanta ei sustine o revenire.
   AmCham, prin membrii sai, raspunde acestui "curent anti-occidental" prin zecile de mii de locuri de munca create, prin sutele de milioane de euro varsate la bugetul de stat, prin accesul tinerilor Romaniei la proiecte educationale de nivel international, prin efectul de modernizare asupra economiei romanesti etc.
   Toate acestea nu ar fi fost posibile in conditiile in care aceste sloganuri primitive mai sus mentionate nu ar fi fost treptat eliminate din viata publica.
   Lucrind foarte mult cu tinerii, am inteles ceea ce nu era greu de inteles, ca exact aceste valori promovate de economia de tip occidental (meritocratie, inovatie, deschidere internationala, transparenta, flexibilitate) si recompensele de ordin financiar net peste media nationala fac ca societatea moderna, concurentiala, de piata libera corespunde asteptarilor acestor tineri.
   Mi-e greu sa realizez ca avem aceasta discutie in 2012...
 • Export de servicii (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:08)

  Ioan Mihalcea [anonim]

  Considerati ca sporirea semnificativa a exporturile romanesti generate de IMM-uri pe piata americana poate contribui la relansarea economiei romanesti si cum poate in mod concret AmCham sprijini asta; astfel, un CRO (Contract Research Organization) recent infiintat in domeniul farmaceutic, cu o dotare tehnica si profesionala de exceptie, poate fi sprijinit in vreun fel de AmCham pentru a intra in contact cu companii farmaceutice americane cu activitate de cercetare potential interesate sa faca outsourcing in Romania?
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:31)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Mihalcea

   Desi AmCham are ca activitate reprezentarea in Romania a membrilor sai, putem incerca un ajutor catre dvs. in sensul dorit. Contactati-ne la AmCham mentionind discutia de la HotNews.ro.
 • Educatia tinerilor (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:27)

  Un tanar care vrea sa fie antreprenor [anonim]

  Stim ca initiativa antreprenoriala este foarte scazuta in Romania. Cum se implica asociatiile de business in educarea tinerilor pentru ca acestia sa isi dezvolte capacitati antreprenoriale? Romania are nevoie de antreprenori!
  • r (Marţi, 4 septembrie 2012, 12:34)

   Sorin Mandrutescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un tanar care vrea sa fie antreprenor

   Foarte adevarat.
   Sint nenumarate proiectele antreprenoriale pe care noi le organizam ca firme sau ca organizatii. Am mentionat mai sus o inititiva AmCham in sensul leadershipului (dar nu ar exista antreprenoriat fara leadership). In general, pot sa va spun ca firmele fac un efort financiar si uman foarte mare in domeniul educational, inclusiv antreprenorial, eficienta acestei investitii fiind mult mai mare prin accesul direct al tinerilor in companiile respective. Experienta directa conteaza.
 • nivel de trai (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:19)

  ravi [utilizator]

  Dupa atatea investitii straine, 80 % din populatia Romaniei traieste sub nivelul "epocii de aur". Pe vremea impuscatului salamul nu era bun ca avea soia, acum multi nu au bani sa-si cumpere salamul cel mai ieftin. Cei interesati de distrugerea tarii clameaza alinierea preturilor la preturile occidentale, dar nimeni nu clameaza alinierea veiturilor la cele din occident. "Vedem deci schimbări politice dramatice, care au început în Finlanda, care se dezvoltă în Olanda și care se întâmplă chiar în acest moment și în Germania."-Nigel Farage.
 • reducerea sjomajului (Vineri, 7 septembrie 2012, 17:47)

  daniel [anonim]

  buna ziua,

  Am o propunere care cred ca ar duce la scaderea somajului, cresterea consumului sin implicit al PIB-ului. Astfel pentru toti agentii economici care activeaza in domeniul comertului si serviciilor si se adreseaza direct clientului final ca programul sa inceapa de la ora 7.30 dimneata. In acest fel angajatii ar termina programul la cel mult ora 16, avandt timp mai mult pentru consum sau pentru un eventual alt job part time. Firmele care vor fi obligate sa aplice un astfel de program daca vor considera benefic sa aiba program si dupa ora 16.30 vor angaja personal suplimentar pentrua putea oferi servicii pe toata perioada zilei pana la ora 18-20. Agentii economici care activeaza in industrie sau agricultura nu ar avea nici o obligatie vis-a vis de inceperea programului de lucru ele insa vor beneficia de cresterea consumului datorat cererii generata de venituri mai mari. Va creste de asemeni si consumul de energie care nu este in sine un lucru rau pentru ca aceasta cerere va fi una sustenabila.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by