Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat marti ca aderarea Romaniei la zona euro in 2015 reprezinta un obiectiv ambitios, afirmand ca in opinia sa strategia privind adoptarea monedei unice europene va fi definitivata dupa alegerile parlamentare, potrivit Agerpres.

"Este un obiectiv ambitios. S-a spus si de catre acest Guvern, dar si de catre guvernul anterior si celalalt dinainte, s-a exprimat aceasta opinie, din cate imi aduc aminte, si la nivelul BNR ca este un termen care catalizeaza energiile, care mobilizeaza eforturile si resursele romanilor pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si pentru continuarea reformelor sectoriale, dar in acelasi timp este un termen ambitios asa incat eu cred ca se va definitiva strategia Romaniei privind adoptarea monedei unice europene, adoptarea euro, dupa alegerile din aceasta toamna. Este o parere personala", a afirmat Georgescu.

El a sustinut ca ar trebui incheiat un Pact privind zona euro.

"Eu zic ca ar fi bine sa se faca o intrunire la nivelul politic cu toate institutiile abilitate care sa-si exprime opiniile si sa se ajunga la un consens, cum s-a facut Pactul pentru Educatie, Pactul pentru Sanatate, sa facem un pact intern care sa fie fezabil si rezonabil aplicabil, realist, sa-i spunem Pactul pentru euro", a precizat ministrul de Finante.

Georgescu a afirmat insa ca este important ca Romania sa intre in Sistemul european de supraveghere bancara.

"Este in primul rand gandit, conceput pentru bancile din zona euro, dar este oportun ca Romania ca si stat care nu apartine zonei euro sa beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere. Exista mecanisme prin care si statele care nu sunt membre ale zonei euro pot beneficia de instrumentele, informatiile, pot avea o mai buna comunicare cu organismul care se preconizeaza a se infiinta la nivelul Bancii Centrale Europene", a explicat el, dupa ce a participat la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane care se desfasoara la Palatul Parlamentului.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis marti ambasadorilor romani acreditati in strainatate ca tara noastra trebuie sa isi mentina obiectivul de aderare la zona euro in anul 2015.

"Ultimele propuneri ale Comisiei trebuie sa ne puna extrem de serios in garda atunci cand vorbim de procesul de supraveghere bancara la nivel european si adresat zonei euro. Asa cum la momentul potrivit am reusit sa fim parte a Tratatului fiscal, la fel Romania si cred eu toate statele non euro trebuie sa-si gaseasca formula de a participa la acest proces de integrare a sistemului bancar", a afirmat presedintele, la intalnirea cu ambasadorii romani de la Palatul Cotroceni.

Bulgaria si-a inghetat pe termen nedeterminat planurile sale privind adoptarea monedei euro, se arata intr-un articol publicat de Wall Street Journal /WSJ/ in editia de luni.