Agentia americana Moody's a avertizat marti ca ar putea priva Statele Unite de ratingul "AAA" in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord in 2013 asupra mijloacelor de stabilizare si, ulterior, de reducere a ponderii datoriei publice in produsul intern brut, relateaza AFP.

In acest caz, "Moody's prevede scaderea ratingului, probabil la AA1", a precizat agentia, intr-un comunicat.

"Negocierile bugetare din cadrul sesiunii parlamentare vor determina probabil traiectoria ratingului" de solvabilitate financiara a guvernului federal american, a adaugat Moody's Investors Service.

"Daca aceste negocieri vor conduce la masuri politice specifice care sa antreneze stabilitatea si ulterior intrarea pe o panta descendenta, pe termen mediu, a ponderii datoriei federale in PIB, ratingul va fi probabil confirmat si perspectiva sa va redeveni stabila", in conditiile in care astazi este negativa, explica agentia.

"Totusi, daca aceste negocieri nu vor conduce la adoptarea unor astfel de masuri, Moody's prevede reducerea ratingului, probabil la AA1", o treapta sub "AAA", care este cel mai bun posibil, adauga agentia.

Acest avertisment intervine la mai putin de doua luni de alegeril din 6 noiembrie, prin care americanii isi vor alege viitorul presedinte pentru urmatorii patru ani.