"Exista temerea ca dupa liberalizarea pietei terenurile agricole ar putea sa-si schimbe destinatia" a declarat la Digi24 ministrul agriculturii. Daniel Constantin a spus ca ministerul pe care il conduce vrea sa conditioneze dreptul cetatenilor straini de a cumpara terenuri agricole in tara noastra. Ministrul Daniel Constantin a declarat la emisiunea "24 intr-o ora", de la Digi24, ca Ministerul pregateste o serie de masuri in acest sens: limita maxima la suprafata cumparata de cetateni straini (500-700 hectare) sau interdictia de a cumpara teren agricol pentru cei care nu au istoric in agricultura in tara de origine.

Potrivit tratatului de aderare, de la 1 ianuarie 2014, piata terenurilor agricole va fi liberalizata, iar cetatenii straini vor putea cumpara pamant in Romania. In prezent, acest lucru este posibil doar prin intermediul firmelor inregistrate in tara noastra.

"Exista ingrijorarea ca foarte multe terenuri si-ar putea schimba destinatia si ar merge catre zona imobiliara. S-au incercat tot felul de negocieri la Comisia Europeana, de a modifica tratatul. E imposibil. Singura varianta e aceea de a creste competitivitatea fermierilor. Agentia Domeniilor Statului sa se orienteze catre protejarea fermierilor din Romania. Exista state care au pus bariere pentru persoanele fizice straine. Nu poti cumpara teren in Romania decat daca ai in tara ta un istoric de cinci ani in agricultura. Sau poti pune bariere legate de suprafata achizitionata, la 500 sau 700 de hectare. Vizam astfel de masuri, a declarat ministrul Daniel Constantin.