Casele mostenite ar putea fi impozitate ca un al doilea imobil, dupa o perioada de 6 luni - 1 an
Oficialul Ministerului Finantelor a aratat ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiu solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent.
El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale.
"La fel, mostenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietati multiple. La a doua casa trebuie sa platesti impozit cu 65% mai mari decat la prima, dar daca imobilul se mosteneste, nu se aplica aceasta regula. Inteleg ca daca ai mostenit-o nu e un act de vointa, nu inseamna ca ai avut banii sa o cumperi, dar iti dau un timp, 6 luni - 1 an, in care trebuie sa faci o alegere. Daca o pastrezi trebuie sa platesti impozit ca pentru a doua casa, daca nu sa o vinzi", a explicat Voinea.
Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
In cazul populatiei, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,1% la valaoarea impozabila a cladirii, care se stabileste in functie de tipul cladirii, rangul localitatii si zona in care se situeaza imobilul.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Sclavi pe plantatie asta o sa devenim.
Uite asa o sa creasca DD-ul in sondaje.
Pacat ca astfel de oameni au acces la propunerea de legi si/sau votarea acestora.
In primul rand i-as multumi Domnului Voinea pentru bunavointa pe care o arata in acordarea unui termen de 6 luni-1 an, in care sa avem timp da ne facem calculele si sa decidem daca pastram mostenirea lasata de parinti, bunici, familie, sau daca o vindem, pentru simplul fapt ca traim intr-o tara in care salariile constrang de multe ori la un trai sub mediu.
As vrea ca domnul Voinea sa isi puna o intrebare si sa isi si raspunda singur la ea: in afara de definitia legala a mostenirii, mai cunoasteti si o alta definitie?
Oare ce este mostenirea Domnule Voinea? Este ceea ce parintii, bunicii, familia in general a muncit, a faurit, uneori cu foarte multe sacrificii, pentru a lasa posteritatii. Cine sunteti dumneavoastra Domnule Voinea, sau cine sunteti dumneavoastra Domnilor Parlamentari, sa ne obligati, sa ne constrangeti sa decidem daca tot ce au faurit familiile noatre va trebui vandut? Cum puteti cere unui om sa plateasca in plus pentru ceea ce parintii au lasat in urma?
Nu este deajuns cat plateste poporul acesta? De cate ori trebuie sa impozitati pentru acelasi bun?
Platim impozitul pe cladire; in cazul in care il inchiriem platim impozit pe chirii, acum vreti sa platim si impozit majorat pentru ca este considerat a 2 a casa.
Hadeti sa avem decenta domnilor.
Dar in alta ordine de idei, dumneavoastra domnule Voinea impreuna cu domnii parlamentari care va sustin ideile, de ce nu platiti pentru mostenirea unei tari, sau mai bine, va dam si noi poporul roman un termen intre 6 luni si un an, in car trebuie sa va hotarati daca nu este mai bine sa vindeti Romania, pentru ca oricum demonsrati ca nu o puteti sustine cu legi si solutiii pertinente.
I-as adresa domnului Voinea o ultima intrebare: daca ne obligati sa vindem casa mostenita, ce se intampla cu parintele care este inca in viata si are si el parte din casa mostenita