Guvernul slovac de stanga va elimina cota unica de 19% pentru persoanele fizice si juridice, inlocuindu-o incepand din 2013 cu un impozit progresiv, a declarat vineri premierul Robert Fico, citat de AFP.

"Vom majora impozitul pe venit de la 19% la 23% pentru societati", a anuntat el.

"Vom aduce de asemenea la 25% impozitul pentru persoanele care castiga peste 3.300 de euro pe luna", a adaugat seful guvernului.

Introdusa in 2004, cota unica este considerata dreptul unul dintre principalele motoare ale succesului economic al Slovaciei, permitand acestei tari sa atraga mai multi mari investitori externi, in principal in sectoarele auto si electronic.

Toti oamenii politici, inclusiv presedintele, deputatii si ministrii, vor plati un impozit suplimentar de 5% pe salariile lor, a adaugat primul ministru.

Masurile anuntate ar trebui sa ajute guvernul sa reduca deficitul finantelor publice sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) cerut de Uniunea Europeana.

Acestea vin dupa o serie de masuri de austeritate, lansate dupa ce guvernul social-democrat al lui Fico a preluat puterea, in aprilie.

PIB-ul Slovaciei, membru al UE din 2004 si al zonei euro din 2009, urmeaza sa creasca cu 1,8% in acest an, fata de 3,3% in 2011 si 4,2% in 2010.