Comisia Europeana a anuntat luni ca este pregatita in cazul unei cereri de salvare din partea Spaniei, lansand astfel numaratoarea inversa pentru o tara, mai fragilizata ca niciodata, ce ar putea deveni a patra din Uniunea Europeana care beneficiaza de un ajutor global, relateaza AFP.

Spania, a patra economie a zonei euro, se afla sub presiunea pietelor si a unei parti a partenerilor din zona euro pentru a solicita o salvare globala, dupa un prim ajutor pentru bancile sale, acordat in iunie.

Dar guvernul spune ca nu a luat o decizie in acest sens, temandu-se de conditiile stricte care i-ar putea fi impuse in schimb.

"Comisia Europeana este pregatita sa actioneze in cazul unei cereri", spus comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, care s-a intalnit la Madrid cu seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, si cu ministrul economiei, Luis de Guindos, in prima zi a unei saptamani care ar putea fi decisiva.

"Nu exista o cerere a Spaniei", a subliniat comisarul.

Criza ar putea insa sa se amplifice periculos pentru aceasta tara: un nou derapaj al deficitului, in ciuda unui buget de austeritate, cresterea datoriei publice, fronda nationalista in Catalonia si manifestari impotriva austeritatii.

Cererea de salvare ar putea fi precipitata de verdictul iminent al agentiei Moody's, care ameninta sa degradeze tara in categoria riscului, ceea ce ar insemna o noua prabusire a increderii investitorilor si dificultati sporite de finantare.

Pe langa avalansa de stiri proaste, guvernul de dreapta a fost nevoit sa admita ca miliardele de euro care vor fi injectate in banci vor adanci in 2012 datoria publica la 85,3% din PIB si deficitul la 7,4%, departe de cele 6,3% promise Europei.

Pentru 2013, perspectivele se agraveaza si mai mult: datoria ar trebui sa urce la 90,5%.

"Daca Moody's anunta ca degradeaza Spania la categoria junk, consideram aproape imposibil ca guvernul sa continue sa amane cererea de ajutor", spune Link Securities, care prezice: "Solutia, in cateva zile".

Vineri, guvernul publicase rezultatele unui audit independent legat de nevoile bancilor: factura ar trebui sa se limiteze la circa 40 de miliarde de euro, fata de o estimare initiala de o suta de miliarde.

Publicatia acestor cifre ar fi trebuit sa asigure pietele.

Dar anuntul facut luni de Banco Popular, a cincea banca spaniola, privind o majorare de capital de pana la 2,5 miliarde de euro, urmata de o cadere a actiunilor, este emblematica pentru fragilitatea persistenta a sectorului.