Mediu de afaceri:  Creste salariul mediu, creste numarul angajatilor, dar veniturile totale ale unei gospodarii medii scad

de Cristian Orgonas     Businessday.ro
Luni, 8 octombrie 2012, 13:49 Economie | Finanţe

Potrivit datelor publicate de INS in urma cu cateva zile, in trimestrul II 2012, veniturile totale  medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.396 lei pe gospodarie si 833 lei pe persoana, in scadere usoara fata de acelasi trimestru al anului trecut, cand veniturile insumau 2.408 lei/gospodarie si 835 lei/persoana, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Aceasta scadere a veniturilor este surprinzatoare in conditiile in care, in ultimul an, numarul salariatilor din economie a crescut cu aproximativ 3%, iar salariul mediu a crescut cu 5%, fondul total de salarii inregistrand astfel o crestere de peste 8%.

In ce priveste cheltuielile lunare medii ale unei gospodarii, acestea au fost de 2.155 lei, in scadere cu 0,2% fata de anul trecut. In plus, daca luam in calcul si rata inflatiei rezulta ca, in termani reali, cheltuielile totale ale unei familii s-au redus cu peste 3% in ultimul an, desi salariile continua sa creasca intr-un ritm superior inflatiei.

Daca analizam situatia pe medii de rezidenta observam ca exista diferente uriase intre cei care locuiesc in mediul rural si cei care locuiesc in mediul urban, iar ultimii ani de criza nu au facut decat sa adanceasca aceasta discrepanta. Astfel, veniturile salariale ale unei o gospodarii din mediul urban sunt cu 85% mai mari decat cele unei gospodarii din mediul rural, procentul fiind de 'doar' 77,2% in 2008.

Evolutia veniturilor pe categorii

  • veniturile din salarii au crescut cu 3,4% (T2.12 vs T2.11) si au ajuns la 1.210 lei/luna/gospodarie;
  • veniturile in natura au scazut cu 7,5% si au ajuns la 384 lei;
  • veniturile din prestatii sociale au scazut cu 1,7% si au ajuns la 567,8 lei
  • veniturile din activitati independente au crescut cu 15%, insa aceasta categorie nu genereaza decat 3% din veniturile totale ale unei gospodarii;
  • veniturile din agricultura au scazut cu 10% si au ajuns la 86,2 lei;
  • veniturile din alte surse au scazut cu 57% si au ajuns la 36 lei;

Comenteaza pe BusinessDay.ro


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

654 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică