Guvernul norvegian a prezentat luni un proiect de buget pentru anul 2013 care reflecta excelenta sanatate a tarii, cu un excedent si o crestere care fac sa paleasca celelalte tari europene, scrie AFP.

Textul prezentat de guvernul de centru-stanga prevede un excedent bugetar de 249,5 miliarde de coroane (33,7 miliarde de euro), daca sunt incluse si veniturile petroliere incluse total in cvasi-totalitatea lor in fondurile publice de pensii.

Semn al vigorii economice a Norvegiei, guvernul nu va lua decat 3,3% din acest fond pentru a echilibra bugetul - fara de care ar fi deficitar - sensibil mai putin decat procentul de 4% autorizat.

Prins intre nevoia de a satisface asteptarile la un an inaintea alegerilor legislative care se anunta dificile si intre cea de a nu contribui la o supraincalzire, guvernul considera ca a reusit sa realizeze un proiect de buget "neutru".

Mare exportator de hidrocarburi, Norvegia beneficiaza de cotatiile ridicate ale petrolului care stimuleaza investitiile si veniturile gospodariilor, dar si dobanzile scazute generate de conjunctura economica din alte tari occidentale.

Majoritatea indicatorilor sunt pe verde, cu o crestere a PIB-ului "continental" (fara hidrocarburi si transportul maritim) asteptata la 2,9% in 2013 dupa 3,7% in acest an, o rata a somajului de 3,2% (dupa 3,1%) si o inflatie de baza limitata la 1,7% (dupa 1,3%).

Excedentul bugetar (statul, colectivitatile locale si fondurile suverane incluse) ar urma sa reprezinte 12,0% din PIB in 2013, dupa 13,9% in 2012.

Dupa varsarea excedentului bugetar si a veniturilor plasamentelor, fondurile de pensii, infiintate pentru a finanta statul-providential atunci cand rezervele de hidrocarburi vor fi epuizate, ar trebui sa ajunga la o valoare de 4.280 miliarde de coroane la finele 2013, una dintre cele mai bune din lume.