Mediafax: CE verifica un potential caz de incalcare a regulilor de confidentialitate la o licitatie publica. Statul ar fi divulgat concurentei date din oferta cu pretul cel mai mic

de Corina Ionel     HotNews.ro
Luni, 8 octombrie 2012, 20:03 Economie | Finanţe

Comisia Europeana verifica, prin Directoratul General pentru Piata si Servicii Interne (DG Markt ), un potential caz de incalcare de catre o institutie din Romania a regulilor de confidentialitate a ofertei la o licitatie publica dupa ce date din oferta au fost divulgate contracandidatilor, relateaza Mediafax citand un document confidential care prezinta concluziile discutiilor avute, la jumatatea lunii septembrie, de catre oficialii DG Markt si autoritatile romane pe tema achizitiilor publice.

Potrivit documentului citat de Mediafax, informatiile din oferta ar fi fost divulgate dupa ce autoritatea contractanta a cerut ofertantului care a prezentat pretul cel mai mic sa explice cum a calculat acest pret, considerand ca totalul costului este suspect de scazut.

Reprezentantii CE au atentionat asupra acestui caz dupa ce partea romana a propus, prin modificarea legislatiei, ca dosarul achizitiei publice sa aiba "un caracter de document public in forma in care se afla la momentul solicitarii accesului la informatiile din cuprinsul acestuia".

In urma modificarii legislative, dosarul achizitiei publice nu va deveni document public doar la finalizarea sa, ci inca din forma in care se afla la data solicitarii accesului, modificarea fiind justificata de Guvern prin "claritatea textului".

Potrivit Mediafax, oficialii europeni au intervenit cerand "atentie la exprimare" in ceea ce priveste caracterul public al documentelor si problemele de confidentialitate, precizand ca in Romania a fost semnalat deja un caz in care datele din contract ale unui ofertant au fost divulgate celorlalti candidati, care formulasera contestatii.

"S-a semnalat ca este in analiza interna a DG Markt un potential caz de incalcare in care ofertantul a fost suspectat de pret scazut, iar autoritatea contractanta a cerut documentatia pentru a verifica modul de constituire a pretului. Autoritatea contractanta era in procedura de contestatie si au fost divulgate informatiile acestui candidat celorlalti candidati (concurentilor). Acesta este un caz in Romania, aflat in curs de analiza", se arata in documentulconfidential obtinut de agentia de presa citata.

Legislatia actuala a achizitiilor publice stabileste ca autoritatea contractanta are obligatia de a solicita detalii pe care le considera semnificative in cazul unei oferte cu un pret "aparent neobisnuit de scazut" in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, respectiv atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului sau, daca sunt minimum cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile si/sau neconforme, reprezinta mai putin de 85% din media aritmetica a ofertelor, calculata fara a se avea in vedere propunerea financiara cea mai mica si propunerea financiara cea mai mare.

Guvernul vrea sa reduca aceasta limita de la 85% la 70% din valoarea estimata a contractului, actualul prag fiind pastrat doar daca sunt depuse minimum cinci oferte.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2054 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version