Raport Guvern: Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, din cauza secetei. Poate fi afectat si PIB-ul
"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente. Inflatia medie anuala este estimata la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat sa se reduca la 4% din PIB in 2012, deoarece intrarile de capital vor continua sa fie reduse", se arata in document.
Datele anuntate miercuri de catre Institutul National de Statistica releva ca rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor. Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Guvernul arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad riscuri deosebite care sa afecteze sensibil perspectivele macroeconomice si bugetare, dar precizeaza ca exista incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut. De asemenea, o reducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decat cea estimata de catre Comisia Europeana ar putea afecta nivelul produsului intern brut si al celorlalti indicatori macroeconomici.
La acest moment se estimeaza ca produsul intern brut se va majora cu circa 1% fata de 2011, avand o valoare nominala de 607,3 miliarde lei. Consumul final se va majora cu 0,7% si formarea bruta de capital fix, cu 6,4%.
In acelasi timp este luat in calcul faptul ca o reducere a absorbtiei fondurilor europene fata de nivelurile programate ar afecta nivelul veniturilor bugetare pe acest an, caz in care se vor lua masuri corespunzatoare de reducere a cheltuielilor si incadrarea in deficitul bugetar estimat. De asemenea, pot exista riscuri de finantare a deficitului bugetar ca urmare a deteriorarii situatiei sectorului financiar extern sau a unei cresteri explozive a pretului international al petrolului.
Referitor la platile restante, Guvernul estimeaza ca pana la sfarsitul anului se vor inregistra progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate, astfel incat sa se ajunga la 9 miliarde lei fata de 13 miliarde lei inregistrate la sfarsitul semestrului I.
Veniturile bugetului general consolidat estimate a se realiza in anul 2012 sunt in suma de 197,5 miliarde lei, reprezentand 32,5% din produsul intern brut. Din acestea, circa 12 miliarde lei sunt programate a se realiza din fonduri europene si 185,5 miliarde lei reprezinta venituri estimate a se realiza din impozite, taxe, contributii si alte venituri incasate din economia interna, reprezentand 30,5 % din produsul intern brut. In totalul veniturilor bugetului general consolidat, veniturile din taxa pe valoarea adaugata reprezinta 26,2%, contributiile de asigurari sociale 25,8%, impozitul pe venit 10,8%, veniturile din accize 10,4%, iar veniturile nefiscale 9,3%.
Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a veniturilor bugetului general consolidat se regaseste, in principal, la bugetul de stat, respectiv 47,5%, la bugetele locale 25,8%, iar la bugetul asigurarilor sociale de stat 24,8%. Din veniturile bugetelor locale, cotele defalcate din impozitul pe venit reprezinta 28,5%, sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata alocate cu destinatii speciale prevazute de lege (finantarea invatamantului preuniversitar de stat, asistenta sociala si investitii in infrastructura locala) reprezinta 28,6%, iar subventiile alocate, in principal, pentru investitii reprezinta 8,2%.
Din veniturile bugetului de asigurari sociale de stat, subventiile acordate de la bugetul de stat pentru echilibrare reprezinta 28,1%.
Cheltuielile bugetului general consolidat estimate a se realiza in anul 2012 sunt de 211,1 miliarde lei, reprezentand 34,8% din produsul intern brut. Pe categorii de cheltuieli, ponderea cea mai importanta o detin, in principal, cheltuielile cu asistenta sociala care reprezinta 32,0% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, urmate de cheltuielile de personal (19,4%), cheltuielile de natura investitiilor, reprezentand cheltuieli de capital, cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila si nerambursabila si alte transferuri pentru investitii (18,1%) si cheltuielile cu bunuri si servicii (15,9%).
Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a cheltuielilor bugetului general consolidat se inregistreaza la bugetul de stat (53,2%). La bugetele locale se inregistreaza o pondere de 24,7%, iar la bugetul de asigurari sociale de stat de 23,1%.
Deficitul bugetului general consolidat, in termen de plati, estimat pe anul 2012 la 13,66 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.
Estimarea veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2012 are la baza executia pe primele opt luni ale anului, estimarile privind evolutia principalilor indicatori macroeconomici, precum si actele normative in vigoare cu aplicabilitate in acest an.
Majorarea salariilor personalului din sectorul bugetar cu 7,4% incepand cu luna decembrie 2012, care asigura recuperarea integrala a reducerii de 25% din anul 2010, se va reflecta in cheltuielile de personal incepand cu luna ianuarie 2013, luna in care se platesc drepturile salariale aferente lunii decembrie 2012.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Inflatia este o politica guvernamentala, pentru ca marind preturile statul ajunge sa impoziteze mai mult.
Daca se taiau salariile cu 3.4% la toata lumea era mai direct. Insa ieseau toti in strada. Asa, nimeni nu zice nimic.
PS: daca te uiti la castigurile salariale o sa vezi ca au crescut cu mai mult de 4.4%.
Cei care muncesc au beneficiat de rate mai mari la banca, deoarece USL sa jucat de-a suspendarea.
Si sa vezi si cum a crescut si somajul,
Sa zis ca se creaaza mii de locuri de munca, dar au zis ca este mai usor sa desfiinteze tot atatea, ce conteaza acolo un plus sau un minus
cifrele insse sunt, ca de obicei, atent selectionate. daca la semestrul I se termina cu un avans de 0.8% fata de aceeasi perioada anul trecut, ar trebui sa se intample o minune ca semestrul doi sa fie macar la nivelul S2 de anul trecut..
povestea cu castigurile salariale e in aceeasi cheie.. au crescut? sau poate au mai iesit din peisaj cateva zeci-sute de mii de salariati cu minim pe economie? sau poate au crescut din pix niste salarii la bugetari!?.. sau amandoua?..
intrebarea corecta ar fi: cu cat a crescut productivitatea???
Cum sa fie inflatia de 3,4%, cind de cind e USL la guvernare leul s-a devalorizat cu 4,3%?
Alde Pinocchio si nasurile lor crescatoare........
Tara nu-i formata din bugetari ,astia sunt 7,4% din populatia tarii,ei au fost avuti in vedere de USL cind le-au dat 8% la salarii,iar ceilalti care fac PIBul tarii au luat din trei pe cea mai lunga.Dar cacialmaua politica trasa de USL tuturor romanilor este devalorizarea leului cu 7-8% la care se adauga scumpirile ,inflatia promisa de 5% per total ne-au bagat mana in buzunar la toti scumpind gazele,energia,dar au manipulat toata lumea si asta nu-i tot aveti rabdare sa cistige alegerile si o sa puna alte taxe,impozite cit le trebuie sa -si umple ei buzunarele ca n-au venit moaca la guvernare.
Daca mergeti in supermaket-uri si faceti o comparatie, cresterea e de cel putin 10-15% la produsele alimentare. E adevarat cele nealimentare nu au crescut asa de mult, dar tot in sus s-a dus.
Vina data pe seceta e predictibila, dar doar partial adevarat (de ex la pretul uleiului - productie redusa la sub jumatate). E normal in an electoral sa dai vina pe Dumnezeu, in loc sa te uiti la pretul combustibililor care a luat-o razna la propriu sau la cursul valutar.
Daca s-ar spune adevarul si-ar pune in cap o parte din populatie (a se citi electorat), si mai importat o parte din firmele mari, care nu-i asa fac lobby prin politica de ceva timp. Aici nu suntem asa de diferiti de americani :).
Cresterea PIB nu insemna cresteri de venituri pentru platitorii de taxe si impozite. E doar ceva adaugat in ideea de a da impresia de echilibru. Orice student la ASE in anul 1 va rade la insiruirea asta de numere care nu sunt legate macroeconomic, dar dau bine electoral.
Adevarul e ca economia nu merge bine, vor mai fi majorari de preturi, si sunt o gramada de masuri nepopulare pe care le vor face dupa alegeri - ca sa dreaga dezechilibre macroeconomice. In genul, impozitului diferentiat, crestere taxe locale etc.
De fiecare data ma uimeste imaturitatea cu care se incearca pacalirea politica a oamenilor, ca pe copii cu ciocolatele. Probabil ca functioneaza.