Ungaria nu exclude o aderare la zona euro, a precizat joi premierul Viktor Orban, care a apreciat insa ca nu acum este momentul potrivit, scrie AFP.

"Nu respingem in niciun caz euro. Doar ca nu dorim sa ne angajam in asta ca profani", a declarat Orban, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu Angela Merkel.

Aceasta intalnire bilaterala - prima de peste un an intre cei doi lideri - este considerata de presa ungara drept o victorie pentru seful guvernului de la Budapesta. Ea marcheaza o revenire la o anumita normalitate dupa o perioada de izolare a Ungariei pe scena internationala, legata de veleitatile autoritariste ale lui Orban.

In preambulul acestei intalniri, Orban afirmase ca ar iresponsabil pentru Ungaria sa adopte euro la acest moment, intr-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt.

Situatia actuala arata ca anumite tari din Europa de Sud au intrat in zona euro nepregatite si Ungaria nu doreste sa comita o astfel de eroare, sublinia Orban.

"O uniune monetara este ceva special", a recunoscut Merkel, adaugand ca fiecare tara in parte isi alege optiunile in aceasta privinta.

Germania este principalul partener al Ungariei, concentrand aproximativ 25% din comertul extern ungar.

Ungaria este una dintre primele tari care a avut nevoie sa fie sustinuta financiar de UE si FMI, in 2008, si face acum obiectul unei proceduri pentru deficit excesiv in cadrul uniunii.

Anul trecut, guvernul ungar a cerut din nou sprijinul financiar al FMI si UE, dupa o cadere a monedei nationale, forintul, si o crestere considerabila a costurilor de imprumut, dar discutiile au esuat.

La inceputul lui septembrie, Orban a respins din nou conditiile impuse de FMI si UE pentru obtinerea unui credit dar negocierile legate de imprumutul de 15 miliarde de euro ar trebui reluate la jumatatea lui octombrie, potrivit unui ministru din cabinetul lui Orban.