Parintii vor fi obligati la plata unei contributii pentru copiii inscrisi la crese, valoarea acesteia urmand sa fie stabilita prin dispozitie a primarului, fara a depasi 30% din costul copilului in unitatea publica in care se face educatie anteprescolara, potrivit un proiect initiat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), prezentat de Mediafax.

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind aprobarea metodologiei de organizare si functionare a creselor si a altor unitati de educatie timpurie anteprescolara, care stabileste ca parintii/reprezentantii legali sunt obligati la plata unei contributii, a carei valoare este stabilita prin dispozitie a primarului in functie de numarul de copii din familie si de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului, fara a depasi 30% din costul copilului in unitatea publica in care se ofera servicii de educatie anteprescolara.

Actul normativ mai prevede ca sunt scutiti de la plata contributiei, sarcina fiind preluata de bugetul local, parintii/reprezentantul legal care se afla in urmatoarele situatii: au in ingrijire copii care sunt expusi riscului de separare de familie si au aprobate planuri de servicii sau beneficiaza de efectele Legii nr. 341/2004 (Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei din decembrie 1989).

Contributia poate fi achitata si prin tichete de cresa, tichete sociale si/sau cupoane sociale, potrivit legii.

De asemenea, contributia lunara a parintilor/reprezentantului legal se stabileste in functie de numarul efectiv de zile de prezenta a copilului la programul zilnic, acesta fiind monitorizat prin registrul de evidenta/prezenta completat de asistenta medicala in colaborare cu educatorul, se precizeaza in proiect.

De asemenea, proiectul prevede plata contributiei in avans pentru o luna calendaristica.

Proiectul de act normativ mai prevede faptul ca programul de functionare al unitatilor/structurilor/sectiilor in care se ofera servicii de educatie anteprescolara este flexibil si urmareste acoperirea nevoilor copiilor si parintilor. Astfel, programul poate fi normal (pana la cinci ore pe zi, in functie de solicitarile parintilor), prelungit (10 ore pe zi) sau saptamanal (de luni pana vineri).

Programul de functionare a creselor ca unitati de educatie timpurie este de luni pana vineri, in intervalul orar 6.00 - 18.00, insa pot fi furnizate si servicii pe timpul noptii. numai in situatii deosebite si de urgenta ale parintilor/reprezentantilor legali, respectiv: program de lucru pe timpul noptii pentru ambii parinti/reprezentanti legali sau pentru familiile monoparentale, urgente medicale, deces in familie, potrivit aceluiasi proiect.

Initiatorii proiectului de act normativ recomanda parintilor ca, in limita posibilitatilor, sa nu lase copilul in serviciile de educatie timpurie anteprescolara mai mult de 10 ore pe zi.

Unitatile de educatie anteprescolara ofera mai multe tipuri de servicii: de educatie timpurie realizate in baza unui curriculum national, centrat pe dezvoltarea fizica, cognitiva, emotionala si sociala a copiilor, respectiv pe remedierea timpurie a eventualelor dificultati/deficiente de dezvoltare, de ingrijire, protectie si nutritie a copiilor, de supraveghere a starii de sanatate a copilului, servicii complementare pentru copil, familie si servicii de consiliere, de educatie parentala, de informare.

Aceste servicii se vor acorda in baza unui contract, incheiat intre parinte/reprezentant legal al copilului si conducerea unitatii, prin care se stabilesc drepturile si obligatiile partilor, se mai arata in proiect.

Initiatorii proiectului de hotarare recomanda ca in grupa mica sa fie primiti copii de pana la un an, in grupa mijlocie - copii de 1-2 ani, iar in grupa mare - copii cu varsta de 2-3 ani.

"Se recomanda constituirea grupelor eterogene si repartizarea fratilor si prietenilor de varste diferite in aceeasi grupa. Numarul copiilor la grupa de anteprescolari este in medie de sapte copii, dar nu mai putin de cinci copii", se arata in proiect.

Proiectul stabileste si in ce situatii copilul poate fi scos din evidenta unitatii care ofera servicii de educatie anteprescolara, fiind prevazute doua situatii: boala infectioasa cronica, la recomandarea medicului, sau daca minorul absenteaza patru saptamani consecutiv, fara motivare.

Noul proiect mai prevede ca unitatile de educatie anteprescolara vor incuraja participarea voluntarilor la activitatile desfasurate in unitate, tinandu-se cont de corespondenta dintre competentele personale si activitatile prestate.

Voluntarii care doresc sa participe la activitatile din unitatile de educatie anteprescolara vor solicita acest lucru, in scris, directorului/sefului de centru, urmand ca in contractul de voluntariat sa se precizeze rolul, programul si limitele de competenta stabilite si agreate de comun acord. Voluntarii vor beneficia de o formare de minimum opt ore inainte de a-si incepe activitatea in cadrul unitatii de educatie anteprescolara. De asemenea, fiecare voluntar va prezenta un certificat medical din care sa rezulte ca nu se afla in evidentele medicale cu boli transmisibile si este apt sa desfasoare activitati cu copii.

Initiatorii proiectului de hotarare propun si ca finantarea acestor unitati organizate in sistem public sa se poata face din urmatoarele surse: bugete ale consiliilor locale (pentru acoperirea cheltuielilor de personal pentru personalul didactic si nedidactic si a cheltuielilor de organizare si functionare a cresei, inclusiv pentru grupele/structurile din gradinite si centre de zi), sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, contributii lunare ale parintilor/reprezentantilor legali, donatii, sponsorizari si alte surse legal constituite.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pe site-ul MMFPS pana in 19 octombrie.