Ministrul Agriculturii: Vom limita cumpararea de terenuri de catre straini, din 2014
"In momentul de fata persoanele fizice straine nu au in proprietate teren in Romania. Piata funciara se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care il avem si care este semnat si vis-a-vis de care nu putem face modificari", a spus ministrul.
El a adaugat ca Mininisterul Agriculturii va lua masuri astfel incat in anul 2013 sa preintampine un fenomen "de care s-au speriat foarte multi".
Constantin a adaugat ca in 2013 va fi pregatita o agentie, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi "un fel jucator pe piata funciara" si care sa dea aviz persoanelor fizice straine interesate de achizitia de terenuri in Romania, dupa modelul altor state membre.
Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limita de suprafata la cumpararea terenurilor de catre persoanele fizice, iar alte state au conditionat acest lucru de existenta experientei in domeniul agricol in statul respectiv.
"Deci dupa aceste model vom lua anumite masuri pentru a limita si pentru a oferi competitivitate agricultorilor romani in raport cu ceilalti agricultori de pe piata europeana, care pana la urma vor veni cu un capital mult mai mare pe piata romaneasca. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca si in agricultura avem nevoie totusi de investitori. De aceea cred ca trebuie sa cream si un mediu propice pentru ca acesti investitori sa vina si sa investeasca in Romania. Conditia este ca taxele si impozitele sa fie platite in Romania, iar profitul sa nu fie externalizat", a aratat Constantin.
In prezent, aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel national sunt administrate de cetateni sau firme straine.
"Se estimeaza ca la nivel national sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de straini", declara la finele lunii august, la seminarul Mediafax Talks about Sustainable Agriculture, Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timis, care a condus institutia la nivel national pana in urma cu cateva luni.
Potrivit celui mai recent recensamant agricol din Romania, suprafata agricola totala a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil. Recensamantul a avut loc in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat recent ca Budapesta va adopta in curand o noua lege prin care va interzice strainilor sa cumpere terenuri agricole.
Orban a precizat ca odata ce legea va intra in vigoare, investitorii straini nu vor mai putea cumpara terenuri arabile, asigurand ca reguli similare se aplica in tari precum Franta si Austria.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Cam la asta se rezuma filozofia de viata a USL.
Si daca incolteste un soi bun, atunci acela este imediat intoxicat sau dezradacinat, pentru ca lumea sa nu poate culege decat buruieni.
10% din terenul arabil il lucreaza strainii? e enorm.
1.-acest ''discret'' ministru vorbeste de 2014,ca si cum se vede guvernind si atunci ! ha !
2.-daca doar de atunci va fi interdctie pt straini,pt cumparat pamint,acest anunt este o ''invitatie discreta'' la cumparat cit se mai poate ,cu spagile aferente ,desigur...pt cel mai cinstt si capabil guvern...
...si i-as spune d-lui ministru un banc ce circula prin dobrogea in timpul colectivizarii(stiti ca aici colectivizarea s-a facut cu armata) ...'' era in toiul verii,la caminul cultural sedinta cu reprezentantul ministerului agriculturii care cu glas mare spunea-''dragi tovarasi vom face...'' in acel moment ,vinzatorul ambulant,turc,trcea prin fata usii deschise strigind ''rahat cu apa rece''...
...cam asa ceve auzim ,noi de fapt, d-le ministru,din partea domniei voastre si a intregului guvern...
..
I-au luat doar ca sa incaseze subventia de la UE pentru agricultura si la sfarsit zica ca nu ai iesit recolta.