Germania a formulat marti un 'Nu' categoric oricarei forme de emisiune comuna de datorii, asa cum propune un raport al presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si care ar putea fi discutat la summitul european de joi si vineri, scrie AFP.

"Puteti sa-i spuneti cum vreti: ca se numesc 'eurobills', 'fonduri de rascumparare a datoriei' sau 'euro-obligatiuni', acest tip de emisie de datorii comune nu se va putea face cu guvernul nostru", a avertizat ministrul delegat al Germaniei pentru afaceri europene, Michael Link, in marja unei reuniuni ministeriale la Luxemburg.

"Intotdeauna am spus acest lucru foarte clar partenerilor nostri europeni", a reamintit el.

Ceea ce trebuie evitat la acest summit este creare impresiei de diviziuni, a subliniat oficialul german. "Cel care propune lucruri, indiferent care este domeniul, si care pentru unii nu sunt acceptabile, nu face decat sa conduca la un nou summit care va crea impresia de diviziune", a prevenit el.

In noua versiune a foii de parcurs care i-a fost incredintata lui Van Rompuy in iunie si care urmeaza sa fie definitivata pana in decembrie presedintele UE nu merge pana acolo incat sa vorbeasca deschis despre euro-obligatiuni.

Dar el evoca un buget central al zonei euro, al carui element cheie ar fi "capacitatea sa de a se imprumuta".

El evoca in special instrumente pe termen scurt (Treasury bills), dar si un fond de amortizare a datoriei statelor membre.

Michael Link a reamintit ca tara sa nu este in favoarea aplicarii nou sistem de supervizare bancara unica in ianuarie 2013, apreciind ca este mai bine "sa nu se vorbeasca de date concrete, acesta nu face decat sa dezamageasca oamenii".

Berlinul prefera o aplicare treptata a supravegherii bancare unica, in timp ce Parisul doreste sa se avanseze cat mai repede in acest dosar si punerea sa in practica la 1 ianuarie 2013.

Ministrul german a salutat in schimb propunerea lui Van Rompuy de a oferi statelor membre posibilitatea de a conveni contracte individuale cu institutiile europene, in care isi vor detalia eforturile pentru sustinerea cresterii si a angajarii, in schimbul unor "stimulente financiare limitate, tintite, temporare si flexibile".

"Ar putea fi o cale buna de urmat" pentru "a face mai constrangatoare angajamentele asumate" in materie de reforme in zona euro, a apreciat ministrul german.