Liderii europeni s-au angajat vineri sa accelereze punerea in aplicare a masurilor privind stimularea cresterii economice si crearea de locuri de munca in UE, dupa ce cu o zi in urma au convenit introducerea in 2013 a mecanismului unic de supraveghere a bancilor din zona euro, un pas important in strategia lor de a pune capat crizei economice, scrie AFP.

La finalul celei de-a doua zi a reuniunii de la Bruxelles, sefii de stat si de guvern din cele 27 de tari UE urmeaza sa adopte un text care sa reafirme angajamentele asupra carora au cazut de acord in iunie, cand au adoptat un pact de crestere de 120 de miliarde de euro.

Potrivit unei versiuni preliminare a documentului, obtinuta de AFP, liderii europeni vor evoca faptul ca "este esential ca Uniunea Europeana sa depuna rapid un maximum de eforturi pentru a pune in practica masurile convenite in ultimele luni privind relansarea cresterii economice, investitiile si piata muncii, restabilirea increderii si imbunatatirea competitivitatii".

Declaratiile intervin pe fondul nemultumirii sociale in crestere in fata austeritatii impuse de mai multe tari europene, in principal pentru redresarea finantelor publice afectate de criza datoriilor.

O greva generala si manifestatii de protest au fost organizate joi in Grecia, in prima zi a summitului UE.