A doua rectificare bugetara din acest an va fi avizata de Guvern cel mai tarziu saptamana viitoare, dupa finalizarea discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), a declarat, luni, premierul Victor Ponta, citat de agentia Mediafax.

"Daca terminam toate discutiile cu partenerii nostri internationali - pentru ca orice rectificare o discutam inainte cu FMI si Comisia Europeana - pana vineri facem vineri sedinta de guvern, daca nu, la inceputul saptamanii viitoare", a precizat Ponta, intrebat de jurnalisti despre data adoptarii rectificarii bugetare.

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole.

Scaderea de venituri obtinute din taxa pe valoarea adaugata, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezulta si din alocari suplimentare, de circa un miliard lei din aceasta sursa, catre bugetele locale, conform proiectului celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.

Guvernul va taia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Cultura si Apararea, si va suplimenta alocarile la Agricultura, Sanatate, Administratie, Educatie, Justitie, Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.

Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a Produsului Intern Brut de doar "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.

Aceasta valoare nominala a PIB, mai mare decat cea estimata la finele anului trecut pentru 2012, a fost luata in calcul si la prima rectificare bugetara, operata in luna august.