Florin Georgescu: Pierderile economiei din 2011, de 10 miliarde euro, ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate
"Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate", a declarat, marti, Florin Georgescu, mentionand ca vorbeste in calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).
El a participat marti la o reuniune a Clubului de la Bucuresti, cu tema "Romania, situatia economico-sociala - prezent si perspective".
Georgescu a aratat ca, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezinta evaluari prin metode statistice.
"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este", a spus Georgescu.
Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".
El a mentionat ca pierderile agregate la nivelul economiei au inceput sa creasca in 2007, fata de anul 2000, acestea majorandu-se de 3,5 ori, in timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori.
Veniturile s-au deplasat ca pondere, intre anii 2000 si 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scazut de la 22% la 6% din totalul veniturilor inregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.
"In timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat catre sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai putin, dar cheltuieste mai mult", a spus Georgescu.
Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori in sectorul privat in perioada 2008-2011 fata de anul 2000, mai repede decat in sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori. Pe de alta parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori in sectorul privat, iar la stat de trei ori.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Saracul domn Florin Georgescu! Va rog, daca mai detaliaza cum vrea sa faca el bine tarii si nu poate, va rog sa publicati ca roman, ca mie-mi dau lacrimile de mila, sigur o sa dea lovitura!
Bai baieti rai! Nu va crapa si voua obrazu' de rusine ba? Nu vedeti cum sufera politicienii ba?
don jeorjescu ar face bine sa puna mina si pe alte carti decat cele de economie politica de dinainte de `89, faptu`ca preda la ASE este un minus pt. studentii sai;
unii poate au uitat cum don jeorjescu a descoperit, dupa un mandat destul de indelungat ca viceguvernator al bancii centrale ca o crestere a incasarilor bujetare este posibila foarte usor prin cresterea cursului de schimb al euro in fata leului - o astfel de ineptie distruge tot cea ce ar fi putut face bine acest domn si il arunca direct in randu` LOAZELOR;
daca ar fi lecturat, nu zic invatat (cum sa spui unui profesor la ASE ca are de invatat cand el se lauda cat este de intelept din postura de profesor), doar partea introductiva a lejii privind statutu` BNR ar fi obsevat ca scopu` de functionare al bancii centrale romanesti este ASIGURAREA STABILITATII PRETURILOR;
studiile recente referitoare la stabilitatea preturilor in Germania si efectul acesteia asupra predictibilitatii si eficientei unei anumite investitii in timp nu are rost sa vorbim, astea`s pt. loazele de studenti - bine ca vem un don profesor care nu spune decat ineptii;
il intreb si io retoric pe don profesor de ASE cum este posibila o stabilitate a preturilor atunci cand ministru`de finantz iese public si spune ca doreste o crestere a cursului de schimb, crestere ce ar duce (in opinia unui neuron obosit ca al lui don profesor) la cresterea valorii incasarilor bujetare in ron ?
care este efectul acestei masuri asupra economiilor si in special la volumului de credite al populatiei ?
si nu in ultimul rand care este efectul inflationist al acestei masuri ?
don profesor poate sa ridice in fata ministerului de finantz un grup statuar compus din lenin , stalin si iliescu - pionerii economiei socialiste de partid si de stat - iar pe frontispiciu sa puna binenteles o placa cu urmatoarele cuvinte: stalin si poporu`rus fericire ne`a adus.