Taxa pe Valoarea Adaugata trebuie sa ajunga din nou la nivelul de 20% pana in 2016, a declarat miercuri premierul Victor Ponta, intrebat de ziaristi cum comenteaza afirmatiile dintr-un raport al FMI, publicat cu o zi in urma.

Potrivit acestui raport, cresterea cotei de TVA cu un punct procentual ar genera venituri suplimentare la buget de aproximativ 2 miliarde lei (0,3 la suta din PIB) in 2013.

"Nu cred ca mai trebuie sa crestem TVA-ul, cred ca dimpotriva, in mod treptata si pe masura ce este sustenabil din punct de vedere bugetar trebuie sa ajungem in 2016 inapoi la 20%", a spus primul ministru.

El a precizat ca, in opinia sa, majorarea TVA de la 19 la 24% a reprezentat "una din marile lovituri primite de economia Romaniei".

Guvernul Emil Boc a decis, in 2010, in contul masurilor de austeritate, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a respins diminuarea pensiilor.

Acum, Victor Ponta afirma ca TVA este "o taxa impartita incorect", in conditiile in care "si cel care are venit minim pe economie si cel care e milionar in euro plateste acelasi TVA".

"TVA-ul afecteaza in special zona celor cu venituri medii si mici, care in Romania e mai mult decat preponderenta", a argumentat el.