Consiliul Concurentei monitorizeaza preturie la alimente, care au urcat semnificativ in ultimele luni, mai mult decat in UE, dar nu va declansa o investigatie pana nu va observa un trend mai lung, a declarat presedintele institutiei, Bogdan Chritoiu, adaugand ca nu doreste scumpiri nejustificate, transmite Mediafax.

"Avem reflexul sa ne uitam in trecut (...) si vedem ca preturile alimentare in Romania au fost relativ ok, au crescut mai incet decat la produsele nealimentare si mai incet decat in restul Europei. Acum nu mai este asa. In ultimele luni preturile alimentare au urcat mai mult decat i'n UE. Este un lucru la care trebie sa fim atenti, nu putem trage o concluzie dupa un interval asa de scurt", a spus Chiritoiu la conferinta "Food Retail in Romania: Opportunities&Challenges", organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania si Agentia Mediafax.

El a explicat ca analizele Consiliului Concurentei au de obicei un interval mai mare decat cateva luni, iar pentru declansarea unei investigatii eeste nevoie de o observatie mai indelungata.

"Dar ne este tuturor frica ca pe fondul secetei si crizei internationale vor exploda preturile in interior (...) Nu negam ca exista o legatura intre pietele din Romania si cele din UE sau preturile globale. Traim intr-o piata globalizata (...) Dar nu vrem ca o criza de pe plan mondial sa fie folosita pentru majorari nejustificate ale preturilor", a explicat Chiritoiu.

Rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33% dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% fata de august), de departe cea mai mare crestere a preturilor fiind consemnata la cartofi - 27,4%. Pretul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al oualor cu 7,23%.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.