Un raport Confindustria Romania (organizatia patronala a investitorilor italieni) cu privire la sectorul agricol autohton arata ca, in prezent, aproape 8,5% din terenurile arabile ale Romaniei, adica 700.000 ha, sunt deja in proprietatea strainilor, iar din acest procent italienii detin un sfert, respectiv 170.000 ha. Investitorii italieni continua sa fie interesati de sectorul agricol romanesc datorita preturilor terenurilor care, la ora actuala, sunt de trei pana la sapte ori mai mici decat in tarile europene. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca liberalizarea pietei funciare incepand cu 1 ianuarie 2014, cand persoanele fizice straine vor putea cumpara terenuri arabile in tara noastra, nu este un pericol atat de mare, "mai ales daca Romania isi face datoria in primul rand fata de fermierii sai".

"Este o ampla discutie ce se va intampla in Romania dupa anul 2014, atunci cand tratatul de aderare spune ca se va ridica interdictia care exista astazi, ca persoanele straine sa cumpere terenuri in Romania. In primul rand eu cred ca este o discutie mai mult pentru zona de presa, pentru zona de media. Nu cred ca este un pericol atat de mare, mai ales daca Romania isi face datoria in primul rand fata de fermierii sai. Trebuie sa recunoastem acest lucru, nivelul de competitivitate al fermierilor din Romania, potentialul lor de a investi nu se ridica la nivelul unui fermier din Italia, chiar daca s-au facut pasi importanti in aceasta directie", a aratat Constantin, citat de recolta.eu.

In urma cu doua saptamani, ministrul anunta ca statul va lua unele masuri, anul viitor, pentru a limita cumpararile de teren de catre straini dupa liberalizarea pietei si pentru a preintampina, astfel, un fenomen "de care s-au speriat foarte multi". Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limita de suprafata la cumpararea terenurilor de catre persoanele fizice, iar alte state au conditionat acest lucru de existenta experientei in domeniul agricol in statul respectiv.

Potrivit raportului Confindustria, citat de lumeasatului.ro, de sectorul agricol romanesc ramane in continuare atractiv pentru investitorii italieni, in conditiile in care preturile terenurilor agricole sunt la ora actuala de trei pana la sapte ori mai mici decat in cea mai mare parte din tarile europene.

"In pofida faptului ca valoarea terenurilor agricole cu randament ridicat din Romania a crescut in ultimii ani, preturile terenurilor agricole sunt la ora actuala de trei pana la sapte ori mai mici decat in cea mai mare parte din tarile europene. In prezent, un hectar de teren de calitate si bine irigat ajunge la 6.000 de euro in Romania, in timp ce in tarile europene dezvoltate preturile sunt cuprinse intre 10.000 - 15.000 de euro pe hectar", se arata in document.

Preturile medii variaza de la 1.500 de euro/hectar la 2.700 euro/hectar, in functie de zona, de gradul de concentrare, de calitatea solului, dar si de alti factori.

Analiza Confindustria Romania estimeaza ca, in urmatorii ani, cotatiile terenurilor agricole din Romania vor continua trendul ascendent. Daca in 2010, pretul unui hectar oscila intre 1.500 si 2.500 euro, in 2011 au fost vandute terenuri si cu 4.000 - 5.000 euro/ha. In nord-estul si sud-estul tarii preturile medii pe un hectar sunt de circa 1.500- 1.600 euro, in timp ce in judetele limitrofe Capitalei sunt de circa 2.200 - 2.700 euro.

Potrivit raportului, investitorii italieni au fost mereu interesati de terenurile agricole din vestul tarii. "Daca inainte de 2009 interesele erau impartite intre productie si specula imobiliara, odata cu criza au ramas pe piata in primul rand cei interesati de agricultura", se arata in document.

In prezent, aproximativ 8,5% din terenurile arabile ale Romaniei, circa 700.000 de hectare, se afla in proprietatea strainilor. Din acest procent, Italia detine 23,4%, Germania 15,5%, tarile arabe circa 10%, Ungaria 8,2%, Spania 6,2%, Austria 6,1%, Danemarca 4,5%, Olanda si Grecia fiecare 2,4%, iar Turcia 0,8%

Constituita in iulie 2003, Confindustria Romania a devenit patronat recunoscut de catre Guvernul roman inca din octombrie 2004, ca atare participand la masa tratativelor alaturi de Guvern si de sindicate pentru a dezbate problemele importante ale companiilor si aparand interesele propriilor asociati, firme romanesti cu capital partial sau in totalitate italian. Confindustria se inspira din sistemul patronal italian, in care se regaseste, fiind membra a Confindustriei Italia. Actualmente, Confindustria are aproape 700 de asociati care ofera peste 130.000 de locuri de munca.