Noile reduceri de pensii ale functionarilor si suprimarea anumitor prime, prevazute in proiectul de buget al Greciei pentru 2013, au fost declarate joi anticonstitutionale de Curtea de Conturi, anunta agentia greaca de presa Ana, preluata de AFP.

Curtea formata din 30 de magistrati a decis in unanimitate ca reducerea pensiilor, a cincea consecutiva in perioada recenta, precum si suprimarea celor de-al 13-lea si 14-lea salariu pentru anumiti functionari si salariati (respectiv primele de Craciun, Paste si vacanta de vara) sunt contrare dispozitiilor Constitutiei.

Parlamentarii greci pot alege sa nu tina cont de de verdictul Curtii de conturi, dar cetatenii se pot folosi de aceasta decizie pentru a ataca in justitie, individual, reducerile de pensii si salarii, ceea ce va face dificila implementarea legii, chiar daca este adoptata, precizeaza Reuters.

Sub presiunea creditorilor, UE si FMI, guvernul grec prevede o reducere proportionala de 5 pana la 15% a pensiilor care depasesc 1.000 de euro pe luna si o extindere de doi ani a varstei de pensionare (67 de ani in loc de 65) incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru a reduce cheltuielile si a garanta mentinerea asistentei financiare a creditorilor internationali.

In ciuda furiei sociale si a reactiilor negative ale anumitor deputati ai coalitiei de guvernare, ministrul grec de Finante insista asupra acestor noi masuri de austeritate, care vor fi dezbatute de parlament saptamana viitoare, in marja proiectului de buget pentru 2013.

"Nu sunt foarte ingrijorat, cred ca aceste masuri vor fi adopate", a declarat Stournaras joi, la capatul unei intrevederi cu premierul Antonis Samaras.

Proiectul de buget pentru 2013 prevede o serie de economii in valoare totala de 9,4 miliarde de euro, dintre care 7,6 miliarde provin din reducerea pensiilor, a salariilor anumitor categorii de functionari (judecatori, universitari, politisti, pompieri, militari) si a ajutoarelor sociale, pensiile avand cea mai mare contributie la acest efort (4,68 miliarde).