Presedintele Traian Basescu va avea joi o intalnire cu echipa de experti a FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, au declarat marti pentru Mediafax surse oficiale.

Conform surselor citate, intalnirea va avea loc joi, la ora 11.00.

Intalnirea sefului statului cu echipa FMI va avea loc dupa consultarile anuntate pentru miercuri intre presedintele Basescu si Guvern, la Cotroceni, la care premierul Victor Ponta a anuntat ca va merge singur. Una dintre temele acestor consultari anuntate de catre Presedintie este "acordul stand-by cu FMI si Comisia Europeana - stadiul implementarii masurilor structurale, in perspectiva inceperii noii misiuni comune a institutiilor financiare".

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Guvernul este "foarte pregatit" pentru vizita FMI si ca mesajul transmis de pietele financiare, prin emisiunea de obligatiuni de 1,5 miliarde euro, a fost unul puternic si favorabil Romaniei, fiind posibila in continuare o scadere a randamentelor la sub 5%.

O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.

Echipa FMI va fi insotita de experti de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand cea de-a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finantare de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.

Acordul aflat in derulare este unul preventiv, iar autoritatile romane nu au accesat finantarea pana in prezent.

Acordul cu FMI este completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar.