Statele Unite vor pierde statutul de prima putere mondiala, urmand sa fie depasite de China in 2016, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) publicat vineri si citat de AFP.

In raportul sau privind cresterea mondiala la orizontul anilor 2060, OCDE mizeaza pe o crestere medie anuala de 3%, cu diferente marcante intre economiile de piata emergente si cele ale tarilor avansate.

"Echilibrul puterilor economice se va schimba puternic in cursul urmatorilor 50 de ani", potrivit organizatiei care regrupeaza cele mai bogate tari ale planetei.

"Criza economica pe care am trait-o in timpul ultimilor cinci ani va sfarsi prin a fi depasita, dar lumea copiilor si nepotilor nostri va fi net diferita de a noastra", apreciaza secretarul general al OCDE, Angel Gurria, citat intr-un studiu.

"In urma ratelor puternice de crestere, PIB-ul total al Chinei si al Indiei il va depasi pe cel al celor mai mari sapte economii mondiale (G7) pana in 2025", spune OCDE.

Economiile imbatranite, precum cea a Japoniei si cele din Zona Euro, vor incepe sa cedeze teren in fata tarilor a caror populatie e mai tanara, precum Indonezia si Brazilia.

In Europa, rata de crestere a Frantei va creste la 2% intre 2011 si 2030 urmand apoi sa revina la 1,4% intre 2030 si 2060.