Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de duminica spre luni, proiectul de buget pe 2013, care prevede economii de 9,4 miliarde de euro, cerute de UE si FMI, relateaza AFP. Proiectul a fost sustinut de coalitia guvernamentala compusa din Noua Democratie (dreapta), Pasok (socialisti) si Dimar (stanga democratica).

Bugetul a fost votat de 167 de deputati din 299 prezenti, a anuntat presedintele parlamentului, Evangelos Meimarakis.

Votul ar trebui sa deschida calea pentru transa de 31,2 miliarde de euro, pe care Grecia o asteapta din iunie, intarziata pana cand tara implementeaza reformele cerute.

Ministrul grec al finantelor, Yannis Stournaras, va merge luni la Bruxelles pentru a participa la reuniunea ministrilor de finante al zonei euro, care trebuie sa examineze situatia inca dificila a Greciei si chestiunea cruciala a sustenabilitatii datoriei sale.

Bugetul prevede economii drastice - noi taieri ale pensiilor, reducerea salariilor anumitor categorii de functionari, posibilitatea de a creste varsta de pensionare cu doi ani la 67 de ani, precum si cea a fuziunii intre mare parte din organismele de securitate sociale sau a spitalelor.