Peste 700 miliarde dolari in mainile a 20 de oameni, sau cine trage fraiele economiei mondiale
Primul loc este ocupat de miliardarul mexican Carlos Slim, fondatorul America Movil, cea mai mare companie de telecomunicatii din America Latina. Averea lui Slim (72 de ani) este evaluata la 77,5 miliarde de dolari, in urcare cu 15,6 miliarde dolari sau 25% de la inceputul acestui an.
Pe pozitia a doua se plaseaza cofondatorul Microsoft Bill Gates (57 de ani), cu o zestre estimata la 64,4 miliarde de dolari, cu 8,7 miliarde dolari (15,7%) mai mare decat la finele anului trecut.
Locul al treilea ii revine lui Armancio Ortega, seful retailerului de vestimentatie Inditex, care controleaza printre altele si reteaua de magazine Zara. Ortega (76 de ani) controleaza un imperiu de 53,6 miliarde de dolari, valoarea detinerilor sale urcand in acest an cu 52,1%, sau 18,4 miliarde de dolari.
Warren Buffett (82 de ani), unul dintre cei mai respectati investitori americani, isi adjudeca pozitia a patra in top, cu o avere estimata la 48,4 miliarde de dolari, in urcare cu 5,7 miliarde, sau 13,2%, de la inceputul anului. Buffett a construit in mai mult de patru decenii grupul Berkshire Hathaway, extins si dezvoltat treptat, prin absorbirea altor companii, intr-unul dintre cele mai mari, profitabile si influente conglomerate financiare si industriale din SUA.
Fondatorul IKEA, suedezul Ingvar Kamprad (86 de ani), apare pe locul 5 cu o avere de 41,8 miliarde de dolari, cu 5 miliarde dolari (13,7%) mai mare decat la finele anului trecut.
Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de americanii Charles si David Koch, in varsta de 77, respectiv 72 de ani, care controleaza conglomeratul industrial Koch Industries. Cei doi au o avere totala estimata la 72,3 miliarde de dolari, cu 14,1%, sau 4,8 miliarde de dolari mai ridicata pe ansamblul acestui an.
Fondatorul gigantului IT Oracle, Larry Ellison (68 de ani), se gaseste pe locul 8, cu o avere de 37,2 miliarde de dolari, in urcare cu 12,8%, sau 4,2 miliarde de dolari, de la inceputul anului.
Mostenitorii Wal-Mart Stores, cel mai mare retailer la nivel mondial, ocupa urmatoarele patru pozitii din top, cu o avere totala evaluata la peste 116 miliarde de dolari. In functie de participatiile pe care le detin la Wal-Mart, Christy Walton (57 de ani), Jim Walton (64 de ani), Rob Walton (68 de ani) si Alice Walton (63 de ani) controleaza averi estimate la 30,5 miliarde dolari, 29,3 miliarde dolari, 28,7 miliarde dolari si, respectiv, 28,2 miliarde dolari.
Miliardarul Li Ka-Shing, din Hong Kong, se gaseste pe locul 13 cu o avere de 27 miliarde de dolari, in urcare cu 21,8% de la inceputul anului. Ka-Shing (84 de ani) controleaza holdingurile Cheung Kong Holdings si Hutchinson Whampoa Limited, cu afaceri puternic diversificate, de la transport maritim de marfuri si retail de cosmetice la servicii de telecomunicatii mobile.
Locul 14 este ocupat de Mukesh Ambani, presedinte si CEO al gigantului indian Reliance Industries, una dintre cele mai mari companii de energie si petrochimie la nivel mondial. Ambani (55 de ani) are o avere estimata la 26 miliarde de dolari, in urcare cu 21,8% de la inceputul anului.
Pozitia a 15-a ii revine Lilianei Bettencourt, cel mai important actionar al L'Oreal, cu o avere estimata la 24,7 miliarde dolari. Bettencourt (90 de ani) a inregistrat in acest an o crestere de 22,1% a averii personale, reprezentand un castig de 4,5 miliarde euro.
Ea este urmata in top de suedezul Stefan Persson, principalul actionar al retailerului de vestimentatie Hennes & Mauritz (H&M). La 65 de ani, Persson are o avere de 24,7 miliarde de dolari, in urcare cu 13,1% de la inceputul acestui an.
Pe locul 17 se alfa fondatorul Amazon.com Jeff Bezos (48 de ani). Omul care controleaza cel mai mare retailer online din lume a acumulat o avere personala de 24,2 miliarde de dolari, care a crescut cu 45,5% in acest an.
Bernard Arnault, seful gigantului francez LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, este urmatorul in clasament, cu o avere de 24,1 miliarde de dolari, in crestere cu 16,4% in acest an.
Cofondatorul Google Larry Page (39 de ani) se gaseste pe locul 19, cu o avere personala de 23 miliarde de dolari, cu 15,9% mai mare decat la finele anului trecut.
Top 20 este inchis de Alwaleed bin Talal Al Saud, membru al Familiei Regale din Arabia Saudita. Alwaleed Bin Talal controleaza grupul Kingdom Holding, cel mai mare conglomerat saudit, cu activitati in toate sectoarele economice. In varsta de 57 de ani, printul saudit are o avere personala estimata la 22,9 miliarde de dolari, in urcare cu 32% in 2012.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Daca aceste persoane nu ar fi existat probabil evolutia tehnologica si sociala din ultima suta de ani nu ar fi existat. Sunt pareri contra, cred ca generate de invidie si de incapacitatea de a vedea imaginea generala, care ii considera exploatatori, egoisti, lipsiti de umanitate pe acesti bogati ai lumii, insa imaginati-va o lume fara ei, o lume in care bogatia si puterea sunt relativ uniform distribuite. In ce directie s-ar indrepta lumea in cazul asta? Fiecaruia ii pare rau, si mie, ca nu e prointre cei 5000 bogati (sau influenti) ai lumii, insa alta cale spre dezvoltarea omenirii nu prea exista.
Sunt sigur ca exista si exceptii, insa nu multe.