Guvernul vrea sa revina la pensiile militare dinaintea recalcularii doar pentru cele scazute. FMI nu este de acord/ Victor Ponta: FMI a enuntat o pozitie de principiu, trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare calculate gresit
"Dupa aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost insa si cazuri in care unele pensii au scazut, prin aplicarea aceluiasi sistem. FMI a spus ca revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar insemna si scaderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalcularii, si care sunt mai multi. Recalcularea s-a facut pe baza unor criterii stabilite prin lege si este greu de reversat doar pentru unii, chiar daca se inteleg ratiunile electorale", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor.
Mai mult chiar, reprezentantii FMI ar fi amintit Guvernului ca aceste recalculari au fost admise la acea vreme in ciuda faptului ca militarii aflati acum in pensie nu au contribuit niciodata la sistemul public de pensii.
UPDATE - Victor Ponta: Trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare calculate gresit; FMI a enuntat o pozitie de principiu
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara la Targu Jiu ca reprezentantii FMI si CE au enuntat o pozitie de principiu privind nemodificarea modului de calcul al pensiilor, dar a precizat ca trebuie indreptate lucrurile in cazul pensiilor militare care au fost calculate gresit, transmite Mediafax.
Primul ministru a precizat ca nu s-a discutat cu delegatia FMI despre revenirea pensiilor militare la nivelul din 2010, ci ca a ridicat problema calcularii gresite a multor pensii in cazul militarilor.
"Am ridicat problema, a fost si ministrul Apararii, am ridicat problema calcularii gresite a multor pensii militare si urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa avem exact implicatia bugetara pentru ca in conformitate cu calculele facute de Ministerul Apararii - nu e vorba de bani in plus, asa incat facem toate calculele si decizia apartine Guvernului pentru a include acest lucru in bugetul pe 2013. Cei de la FMI si Comisia Europeana au enuntat o pozitie de principiu, aceea de a nu modifica sistemul stabilit de calculare a pensiilor. Acolo unde sunt calculate gresit sau unde s-au facut nedreptati trebuie sa le indreptam", a afirmat Ponta.
Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011, care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, si stabilea ca procesul de recalculare a pensiilor pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul lui 2011 si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.
De altfel, Consiliul Fiscal a publicat la sfarsitul anului trecut o opinie in care arata ca pensia medie platita celor 159.000 de fosti militari, politisti si angajati ai serviciilor de informatii a crescut dupa recalculare cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe luna, desi Ministerul Muncii anticipa o reducere.
O echipa FMI s-a aflat in vizita la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie 2012, pentru a purta discutii tehnice privind perspectivele macroeconomice si progresele inregistrate in vederea indeplinirii tintelor fiscale stabilite pentru anul 2012 si a implementarii reformelor structurale, precum si pentru a discuta in linii generale bugetul pe anul 2013.
"Echipele vor veni la Bucuresti, pentru a purta discutii privind urmatoarea evaluare a programului, dupa instalarea noului guvern, ca urmare a alegerilor parlamentare", se arata intr-o declaratie comuna a FMI si Comisiei Europene.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
DIN CONTRA, cei pe care ii sustii, intii au vrut sa le scada pe toate, au intimpinat rezistenta (normala, legica si logica), dupa care le-au crescut la 90% dintre toti.
Deci uite CINE a crescut pensiile, si cum tie nu-ti place.
Restului de 10% le-a scazut pensia in mod aiurea, nelegal, dovada multe decizii la Curtile de Apel.
Ca sa dovedesti ca esti OBIECTIV, solicita PDL-ului sa le scada pensiile celor carora chiar ei le-au marit.
INTELEGETI CA USL E UN DEZASTRU.
Nu toti pensionarii SRI de azi au lucrat in Securitate.
Habar nu aveti ce forta are USL - comunistii pensionari.Nici unul nu este cu pensie modesta si implicit muritor de foame.Votati USL inseamna votati calarirea poporului roman prin toate metodele si mijloacele specifice comunismului.Exemplu: glumite si jigniri permanente (propagandistice) asupra presedintiei si a oricarui partid concurent USL.Jalnic popor
Mama are 500 lei pensie iar nenorocitii de pensionati la 40 ani,care au trindavit toata viata ...
Vin alegerile .. binenteles ca vor sa "dea" .. dar nu pensiile ci tzeapa. Cade foarte bine faptul ca FMI nu este de acord.
Nu v-ar fi rusine !
Vindeti pe bursa ce a ramas din Petrom, Romgaz, Romtelecom, Transelectrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica si abia dupa aceea sa mariti pensiile militarilor cum erau in 2008-2009!
Sa se revina la situatia de dinaintea aplicarii recalcularii pensiilor politistilor si militarilor (OUG 735/2010 si 1/2011), ca tot au zis ca fac economie ... crescind valorile la 90% din pensii.
DE CE nu ne amintim ca legea pensiilor a fost aprobata NELEGAL, la numararea aiurea a voturilor, de presedinta Camerei Deputatilor, miss Roberta.
Deci acea lege NU E LEGE, de unde decurge ca nici marirea "oferita" de recalcularea pensiilor militarilor nu e legala, deci se poate reveni, cu ECONOMII la buget.
Pentru USL:
Inainte ati promis repararea nedreptatilor, FARA conditii.
DUPA alegerile locale, va rog sa va respectati promisiunile.
ALTFEL ... ajungeti din nou in opozitie.
SIGUR vor fi multi care se bucura de noua situatie.
Eu si familia mea n-o sa va mai ajutam.
Mai aveti doar 3 saptamini de gindire si una de ACTIUNE.
Acum Ponta vrea sa maresca la restul , aia care au avut pensia scazuta . Care de fapt nu aveau nici scoala militara , nimic in afara de incadrarea ca ofiter facuta la apelul bocancilor .
Ma intreb cit de mare frica au astia , politicii romani, de masa asta de nulitati care in afara de a trage in propriul popor au reusit doar sa depaseasca productia la hectar sau norma de sapat la canal ?
Martusisesc ca pana ieri la ora 19,30 am fost pesedist dar dupa ce am vazut ca actualul guvern a hotarat sa puna soferii pe drumuri prin noul cod rutier , am devenit dusmanul acestui guvern.
De ce trebuie ca soferii sa mai stea saptamani intregi pe la cabinetele doctorilor pentru a-si completa fisa medicala cand fiecare are deja un istoric al bolilor la medicul de familie. Cel care a facut asta a incercat sa trimita sute de mii de soferi care schimba anual permisul la cabinetele medicale si a avut in atentie doar interesele acetora.
Domnul Ponta vad ca nu are timp sa se uite peste drepturile profesorilor taiate de vechea guvernare PDL , care a suplimentat norma de predare cu doua ore la profesorii cu gradul I si vechime peste 25 de ani . Asta nu catadicsit sa repare domnul Ponta. Pai la vot sa iasa atunci pensionarii militari iar profesorii sa voteze schimbarea si a acestor guvernanti. Se pare ca Dan Diaconescu are dreptate PDL= USL aceeasi mizerie si acelasi tratament favorizant pentru unii si aceiasi iar celorlalti tot bataie de joc !
Zilele astea ma duc sa ma inscriu la PPDD si sa renunt la calitatea de membru PSD. Sunt extrem de suparat pe acesti oameni si in special pe domnul Ponta si doamna Andronescu care nu numai ca nu au reparat nedreptatile facute prin legea educatiei dar au sporit birocratia din sistem prin tot felul de raportari de date solocitate si pentru ca au pastrat vechea nomenclatura pedelista .
Mi se pare ca am explicat clar , ca ma duc la ppdd pentru ca vreau sa fiu contra astora care ne-au condus in anii trecuti si care ne conduc acum, iar alta varianta nu vad.
Daca era Partidul Comunist . ala cu nationalizari ,optam pentru el, dar daca nu este aceasta alternativa , e bun si ppdd-ul .
Nici Ponta si nici Andronescu nu au facut nimic bun pentru profesori asa ca nu-mi ramane decat sa nu fac nici eu ceva bun pentru ei. Continua sa aplice aceeasi lege a educatiei data de Funeriu, lege care a adus prejudicii cadrelor didactice prin norme marite, salarizare mai proasta, posturi mai putine, birocratie mult mai mare . Nu au incercat sa repare nimic din nedreptatile sau greselile facute , asa ca basta ! Nu-i mai votez desi am votat cu PSD-ul ultimii 20 de ani.
Populism ieftin. Pacat ca multi alagatori vor cadea in plasa.
Cea mai mare parte a celor blamati de tine au facut mai mult decit unii generali, amirali sau chestori ridicati in grad de Basescu: Gabriel Oprea, Lucian Pahontu, Marcel Opris, ca sa-ti dau drept exemplu "virfurile" celor citeva sute facuti.
PS. Stii ca asazisa piramida a gradelor a fost inversata de Basescu?
Cred ca sint mai putini soldati-soldati decit stelele date de Basescu generalilor, amiralilor si chestorilor.
Asta cum o comentezi?
Si pentru ca mesajul are unda, e ca atunci cand arunci cu piatra in apa, face valuri.
*Si ce vreti, nu putea sa vorbeasca despre Masa Tacerii la Jii, desi, daca ar fi facut asta... ar fi devenit filosof cu patalama.
Ha,ha,ha,ha!
Va rog nu comentati degeaba daca nu sunteti in cunostinta de cauza. Oameni care n-au facut nimic o viata intreaga au pensii care depasesc de zeci de ori cotizatiile....
o nelamurire: sunt gresit recalculate pansiile care au scazut sau cele care au crescut ? o reparatie ar insemna revizuirea recalculari in general, nu numai pentru unii - pentru un hai la vot ! oricum majoritatea acestei categori ( "militari") au pensii nemeritate.
În ce priveşte recalcularea, e f.clar: iau pensii mai mici, în mod firesc, foştii activişti PCR sau securişti (circa 20% din pensionari) gen Dogaru sau cei cu stagiul incomplet ieşiţi la pensie după 20-25 ani de stagiu în armată, pentru că nu prea au stagiu la trupă, în aplicaţii, în economie cum avem majoritatea militarilor.Ei au muncit de mici prin birouri graţie taticilor, unchilor etc şi nu beneficiază de grd I sau II de muncă ca majoritatea ofiţerilor care şi-au riscat sănătatea sau viaţa în poligoane cu trageri de luptă sau pe şantierele patriei - să ştiţi că şi asta a fost un fel de război (şi care datorită măsurilor corecte luate de guvernul Boc le-au crescut pensiile).Evident că s-au făcut şi greşeli la recalculare (mai ales din cauza stării precare a arhivelor militare) atât în plus cât şi în minus (dar evident, contestaţii au făcut doar cei care au primit pensii mai mici.În opinia mea cred că sunt câteva sute de contestaţii dar e posibil ca Dobriţoiu să fi dat ordin de recalculare a tuturor pensiilor - o curată nebunie - pentru a căuta un motiv legal de a-i mulţumi pe cei care au ieşit în stradă pentru suspendarea preşedintelui Băsescu.
Mai cunosc persoane care au vechime 25 de ani in sistemul miliar, ca maistru militar sau sofer la militie, care au pensie de 2500 - 3000 lei si care n-au facut nimic in viata lor profesionala, dar absolut nimic.
Este cea mai nenorocita masura pe care Ponta o poate lua. Se dau pensii militare de 4000 lei, de 6000 lei, cand in sistemul privat s-a ajuns ca nici in companii multinationale sa nu se mai acorde salarii mai mari de 3000-4000 de ron.
Ce sa mai vorbim de salariile normale care ajung la 1000 de ron pe luna in 99% din cazuri.
O aberatie comunistoida.
Pentru ce ?
Pentru voturi.
Identica situatia de ieri cu banii pentru biserici.
-contributivitatea ar fi fost rezultatul unui contract corect cu statul, dar nu a fost. Salariile au fost impuse si cu ele si contributia. Statul dadea cu o mana si lua cu alta. Nicio legatura cu valoarea reala a muncii si implicit cu contributia reala. O pensie corecta se putea calcula numai dupa ce s-ar recalcula toate salariile la nivelul celor medii corespunzatoare din lumea libera. Banii sunt cu totii la stat, deci statul are obligatia sa dea aceeasi pensie medie din alte tari europene pentru aceeasi munca. In privinta militarilor lucrurile sunt si mai simple. Acolo sunt solde si nu salarii, ele nu au legatura cu munca, ci cu calificarea si riscul. Militarii nu au pensii ci rente viagere integral platite de la buget, aceleasi in toate tarile aliantei si nu din fd. de pensii. Asadar orice discutie este jenanta. Sa li se dea macar cat au avut ! Nu veti intelege ce au ei de facut decat daca traiti razboiul cu nenorocirile lui. Ei sunt singurii, buni sau rai, care va pazesc sa nu vi se jefuiasca casele si agoniseala, sa nu va fie violati copii si femeile de eventualii agresori, ei s-au casatorit cu moartea cand au jurat sa respecte regulamentele militare. Ca ua avut noroc si nu am avut razboi, este o alta poveste. Este timpul sa ne eliberam de FMI. Avem pentru asta nevoie de pedeapsa cu moartea pentru hoti si jefuitori de tara.