Speranta unei imbunatatiri rapide a conjuncturii se reduce in Germania, a afirmat luni banca centrala germana in raportul sau lunar, care mizeaza acum doar pe o relansare mondiala "slaba" pentru iarna 2012-2013, scrie AFP.

"Cresterea a incetinit din nou in Germania in aceasta vara (...) Increderea intr-o redresare pe termen scurt a conjuncturii se diminueaza in tot mai multe sectoare ale economiei", afirma Bundesbank, in raportul sau pentru noiembrie, publicat luni pe site-ul sau.

La nivel mondial, institutul monetar german a anuntat ca se asteapta la o relansare "slaba" pentru iarna 2012-2013.

Sector cheie al economiei germane, exporturile industriale au fost primele care dat semnalul incertitudinii care afecteaza cererea din strainatate.

Un recul care se explica in principal prin incetinirea economiei mondiale, precum si prin "grava criza de ajustare" structurala care afecteaza mai multe parti ale zonei euro.

"Nevoia de produse industriale germane s-a aratat slaba pe piata interna a Germaniei (-2,75%), ca si in zona euro (-3%)", subliniaza raportul, care noteaza ca doar sectorul auto a rezistat.

Acest mediu negativ a afectat puternic proiectele de investitii si previziunile de angajari, care ar putea penaliza o mare parte a economiei germane.

In ce priveste finantele statului german, bilantul este mixt, noteaza institutul monetar.

"Pe de o parte, nivelul deficitului a scazut din nou si o reechilibrare a bugetului federal este posibila. Pe de alta parte, trebuie sa ne asteptam ca nivelul de indatorare, deja ridicat din cauza ajutoarelor pentru a reduce criza din zona euro dar si din cauza WestLB (banca publica care a fost dezmembrata dar ale carei datorii si active riscante au fost transferate unei entitati in care statul este actionar, n.r), sa reporneasca in crestere", arata raportul.