Deficitul de potential de crestere al economiei romanesti va dura pana in 2016, a apreciat, joi, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, intr-o analiza macroeconomica, transmite Agerpres.

Lucian CroitoruFoto: AGERPRES

"Suntem sub potential cu 5%, in trimestrul al treilea din 2012. Estimam acum ca acest GAP (deficit de crestere n.r.) nu se va inchide mai devreme de 2016. Romania avea, in 2000, o rata a PIB potential in jur de 2%, a urcat apoi pana la aproximativ 8%, iar acum este la 2%. Economia ar putea creste si cu acest ritm de 2%, dar nu inseamna ca isi va atinge potentialul cu efecte asupra inflatiei si ratei somajului. Economia Europei opereaza mult sub potentialul ei, economia americana opereaza si ea mult sub potentialul ei. Economia Romaniei nu are cum sa reactioneze astfel", a spus Croitoru la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de Alpha Bank, Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor.

Croitoru a precizat ca, in Romania, "pierderea anuala de PIB potential a fost de 1,1 miliarde euro, incepand cu 2009".

Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a apreciat, pe de alta parte, ca este necesara o disciplina din punct de vedere fiscal, pentru a avea influxuri de capital.

"Trebuie sa fii disciplinat acasa din punct de vedere fiscal. Ati vazut cati bani sunt in Europa, iar daca esti disciplinat fiscal, acesti bani vor veni aici mai devreme sau mai tarziu", a spus Croitoru.