Grecia a rasuflat usurata marti, dupa mai multe luni de tensiune, gratie angajamentului creditorilor sai UE-FMI de a debloca imprumutul promis si de a lucra pentru a reduce datoria acestei tari la nivelul de 124% din PIB in 2020, scrie AFP.

Salutand decizia zonei euro, a Fondului Monetar International si a Bancii centrale europene, anuntat la capatul unei reuniuni maraton la Bruxelles, premierul grec Antonis Samaras a declarat ca "o noua zi incepe pentru toti grecii".

Atena, a carei vistierie e goala si care a fost constransa recent sa adopte o noua cura de austeritate, asteapta de mai multe saptamani acordul UE si FMI asupra datoriei sale.

Europenii au decis sa deblocheze in total un imprumut de 43,7 miliarde euro, a carui prima transa de putin peste 34 miliarde urmeaza sa fie varsata in 13 decembrie. Restul va fi acordat in trei transe, in cursul primului trimestru 2013.

In ceea ce priveste chestiunea spinoasa a reducerii datoriei grecesti, punct de dezacord intre FMI si zona euro, cele doua parti au cazut de acord in final dupa peste 13 ore de discutii ca aceasta sa fie adusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI.

Aceasta reprezinta o reducere de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene. Fara noi masuri, datoria ar fi ajuns la 144% din PIB in 2020, un nivel considerat nesustenabil de FMI.

Constransa la o austeritate stricta dupa ce a recurs la mecanismul de salvare UE-FMI, o data cu declansarea crizei datoriilor in 2010, Grecia se afla intr-o grava recesiune, de cinci ani consecutiv, in timp ce somajul afecteaza in prezent un sfert din populatia activa.

Cea mai mare parte a transei deblocate este destinata recapitalizarii principalelor banci nationale, in speranta de a asigura lichiditati pe o piata in plina stagnare.

Pietele financiare au primit prudent, marti, decizia privind Grecia. Parisul a deschis in crestere de 0,74%, Frankfurt de 0,7%, Londra de 0,37%. La putin timp dupa deschidere, Madridul castiga 0,72%, Milano 0,64% iar Atena, un pic mai optimista, 1%.