Cresterea economica a Statelor Unite s-a accelerat net in al treilea trimestru, potrivit unei noi estimari oficiale a PIB-ului american, publicata joi la Washington si citata de AFP.

Din iulie pana in septembrie, produsul intern brut al tarii in raport cu trimestrul precedent a crescut cu 2,7% in cifre anualizate, a precizat departamentul american al Cometului.

Ministerul a revizuit in crestere cu 0,7 puncte rata de crestere in perioada verii, fata de estimarea de la finele lui octombrie. Analistii se asteptau la o revizuire un pic mai puternica: estimarea medie vorbea de o crestere a PIB-ului american cu 2,8%.

In trimestrul al doilea, prima economie a lumii a avut o crestere oficiala de 1,3%.

Daca ameliorarea cresterii este sensibila in raport cu trimestrul precedent, noile cifre ale departamentului arata ca bazele economice ale tarii sunt mai putin robuste decat se credea.

Revizuirea ratei de crestere se explica in intregime prin variata stocurilor, ceea ce inseamna mai mult contabilitate decat performanta economica.

Progresia consumului gospodariilor, principalul motor al cresterii, a fost revizuita in puternica scadere, la fel ca si cheltuielile private de investitii, iar departamentul Comertului estimeaza acum doar la 1,7% cresterea cererii interne finale din timpul verii, cu 0,6 puncte mai putin decat cifra anuntata la finele lui octombrie.