Cancelarul german Angela Merkel nu exclude posibilitatea unei reduceri din datorie a Greciei in urmatorii ani. Dupa ce s-a opus vehement unei taieri, Merkel a declarat intr-un interviu pentru Bild am Sonntag ca acest lucru poate fi luat in considerare incepand cu 2014 daca situatia financiara a Atenei se imbunatateste.

"Daca Grecia se poate descurca cu propriile venituri din nou fara sa se indatoreze, atunci trebuie sa evaluam situatia. Nu va fi cazul inainte de 2014-2015, daca totul merge conform planului" a spus Merkel, potrivit Daily Telegraph.

"Programul actual de ajutorare pentru Grecia dureaza pana in 2014. Pentru a isi realiza anumite obiective financiare le-am dat grecilor alti doi ani, pana in 2016", a explicat cancelarul, care a fost acuzata de politicienii din opozitie ca minimizeaza nevoia pentru o taiere a datoriei Atenei catre alte tari din zona euro si Banca Centrala Europeana din cauza alegerilor federale din 22 septembrie 2013.

Multi nemti considera ca o astfel reducere este inevitabila, ceea ar insemna ca platitorii de taxe din Germania ar trebui sa acopere o parte din "nota de plata".

Vineri, ministrul de finante Wolfgang Schaeuble a declarat ca speculatiile legate de o taiere i-ar stimula gresit pe greci, pentru ca nu ar mai pune presiune pe guvernul elen ca implementeze reforme structurale

In 26-27 noiembrie, ministrii din 17 tari din zona euro au decis alocarea pentru Grecia a trei transe de ajutor financiar, in valoare de 43,7 miliarde de euro. In afara de aceasta, creditorii intentioneaza sa reduca dobanzile la credite pentru Grecia si sa-i acorde sprijin in rascumpararea de obligatiuni de la creditorii privati, intr-un raport de 35 de eurocenti pe 1 euro, noteaza Agerpres. Atena trebuie sa-si reduca datoria de stat pana la 124% din PIB pana in 2020, pentru ca in 2022 sa aduca acest indice la 110% din PIB.

Merkel a mai spus ca este de acord cu sanctiuni mai dure pentru tarile din zona euro indatorate. "Pe termen lung, sunt cu siguranta d eparare ca trebuie sa vedem cum dezvoltam procedurile legale pentru statele care nu isi respecte angajamentele".