Institutia de rating Standard and Poor's a retrogradat Grecia, miercuri, la incapacitate partiala de plata, intr-un moment in care tara este angajata intr-un program complex de rascumparare a datoriei publice in incercarea de a debloca noi fonduri de la principalii finantatori, potrivit AFP si EurActiv.

Concret, agentia a redus la "SD" evaluarea datoriei pe termen lung a tarii de la "CCC".

"Aceasta propunere vine sub constrangere" si "implica faptul ca investitorii vor primi mai putini bani decat ceea ce li s-a promis," justifica Standard and Poor's decizia, concluzionand ca aceasta retrogradare este, "in conformitate cu criteriile sale de evaluare". S&P anunta totusi ca ar putea revizui pozitiv ratingul Greciei odata ce programul de rascumparare a unei parti din datoria publica este finalizat.

"Cand rascumpararea datoriilor Greciei este completa, consideram situatia partial rezolvata si vom putea ridica rating-ul datoriei Greciei la CCC", spune Standard and Poor's.

Pimele rezultate sunt asteptate pe 13 decembrie, este pentru Grecia pentru a cumpara inapoi o parte din datoriile sale reducere de la investitorii privati pentru a reduce datoria la 124% din produsul intern brut in 2020 fata de aproape 170% de asteptat in acest an.