Directorul general al Mecanismului european de stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator in ceea ce priveste iesirea din criza zonei euro, insa este ingrijorat pentru Italia, potrivit AFP.

Referindu-se la salvarea zonei euro, Regling a declarat, intr-un interviu pentru publicatia germana Focus, ca "jumatate din munca" a fost facuta. "Au fost realizate progrese. Va mai dura doi sau trei ani pentru ca toate tarile din zona euro sa aiba un deficit public de sub 3% din PIB, si pentru a intra pe drumul spre echilibru bugetar", a spus el.

Insa Regling a avertizat cu privire la plecarea premierului italian, Mario Monti. "Politica de reforma a lui Mario Monti a dus la scaderea ratelor. Acest lucru nu este garantat in timp. Daca va avea loc o schimbare politica, acest succes ar putea fi anulat".

Pe 8 decembrie, Mario Monti si-a anuntat intentia de a demisiona dupa aprobarea bugetului, dupa ce fostul premierul Silvio Berlusconi a declarat ca este dispus sa conduca personal partidul "Poporul Libertatii" (de centru-dreapta) la alegerile din 10 martie 2013. Dorindu-si insa ca Italia sa isi continue reformele, partenerii europeni l-au incurajat pe Monti sa participe la alegeri anul viitor.

Citeste si: Liderii europeni il sustin fatis pe Monti si il umilesc pe Berlusconi, mai izolat ca niciodata