Cancelarul german Angela Merkel ii avertizeaza pe germani, in mesajul sau cu prilejul Anului Nou, ca in 2013 contextul economic va fi "mai dificil" decat in 2012, solicitandu-le sa aiba "rabdare" si "curaj", relateaza AFP, citata de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Contextul economic nu va fi mai usor, ci mai dificil in anul urmator. Asta nu trebuie sa ne descurajeze, din contra, trebuie sa ne stimuleze", afirma sefa guvernului federal in discursul sau care va fi difuzat la televiziune luni seara.

Referindu-se la criza economica din Europa, Angela Merkel i-a indemnat sa aiba rabdare, potrivit alocutiunii al carei text a fost transmis mass-mediei duminica seara.

"Reformele pe care le-am decis (in Europa) incep sa-si produca efectul. Insa mai avem nevoie de multa rabdare. Criza este departe de a fi depasita", a mentionat cancelarul german, conform documentul difuzat de serviciul sau de presa.

Chiar daca Germania beneficiaza de o conjunctura economica mai buna decat majoritatea partenerilor sai europeni, aceasta a incetinit de-a lungul intregului an 2012. Tara a inregistrat o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,2% in trimestrul al treilea, dupa +0,3% in trimestrul al doilea si +0,5% in primul.

Numerosi economisti anticipeaza o scadere a PIB in ultimul trimestru. Potrivit Bundesbank, prima economie ca marime din Europa se confrunta cu o incetinire ce ar putea duce chiar la o scurta recesiune. Banca centrala a Germaniei prevede, de altfel, o stagnare aproape generala a economiei tarii in 2013 cu o crestere a PIB de numai 0.4%.