Europa constituie principalul risc pentru economia mondiala in 2013, a apreciat laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, intr-un editorial publicat in editia de miercuri a cotidianului Handelsblatt si citat de AFP.

Joseph StiglitzFoto: Agerpres/EPA

"Adevaratul risc pentru economia mondiala se afla in Europa", a sustinut Stiglitz, aratand cu degetul mai ales catre dificultatile economice din Spania si din Grecia.

Aceste tari "se afla intr-o depresiune economica din care nu vedem niciun semn de iesire", a afirmat el.

Cu privire la masurile pentru iesirea din criza care agita zona euro de mai multe luni, economistul american a respins ideea pactului bugetar, care "nu este o solutie", in timp ce rascumpararea de obligatiuni de stat de catre Banca Centrala Europeana (BCE) nu poate fi decat un "paliativ temporar", potrivit lui.

"Daca BCE va face din continuarea politicilor de austeritate o conditie pentru finantarile sale, aceasta va avea drept singura consecinta agravarea starii bolii", a sustinut Stiglitz.

Pana acum, responsabilii politici europeni nu au reusit sa puna in aplicare un adevarat pact de crestere pentru tarile de la periferia zonei euro, a continuat el.

Pentru 2013, Stiglitz nu a exclus noi turbulente in zona euro.