Germania a inceput sa fie afectata de criza din zona euro, cresterea celei mai mari economii europene incetinind net in 2012, o schimbare de trend care ar putea sa se mentina si in acest an, scrie AFP.

Produsul Intern Brut (PIB) al tarii a crescut cu 0,7% in date ajustate cu variatii sezoniere, potrivit cifrelor provizorii anuntate marti de oficiul federal de statistica Destatis, intr-o conferinta de presa sustinuta la Wiesbaden (vest). Este mai putin decat cifrele din 2011 (+3%) si 2010 (+4,2%) dar si fata de ultima previziune a guvernului german, care se astepta la +0,8%.

Economia germana a fost prinsa treptat de criza care loveste puternic o serie de parteneri ai sai precum Italia si Spania. In primul trimestru, Germania a iregistrat o crestere de 0,5%, urmata de 0,3% in cel de-al doilea si de 0,2% in trimestrul III.

In cel de-al patrulea, PIB-ul s-a contractat cu 0,5% in raport cu trimestrul precedent. Dar economistii se asteapta ca acesta sa creasca din nou in curusl primului trimestru din 2013, evitandu-se astfel o recesiune tehnica (doua luni consecutive de scadere a PIB-ului).

"Daca excludem annus horribilis 2009 (cand PIB-ul german a cazut cu 5,1%, n.r.), 2012 a fost cel mai slab an din 2005" pentru Germania, a subliniat Andreas Rees, economist la UniCredit.

Totusi, avand in vedere contextul actual de recesiune din zona euro, "performanta economiei germane de anul trecut este remarcabila", a adaugat acesta.

Exporturile, varful de lance al economiei germane, au crescut cu 4,1% anul trecut, mai mult decat importurile (+2,3%), potrivit Destatis, care noteaza ca "reculul exporturilor spre tarile Uniunii Europene a fost mai mult decat compensat de exporturile in afara Europei".

Comertul exterior a fost principalul contributor la crestere, aducand 1,1 puncte procentuale la PIB.

Tabloul se dovedeste mai contrastant pentru cererea interna. Consumul privat, sustinut in special de forma buna a pietei muncii, a crescut cu 0,8% anul trecut, dar, in fata cresterii incertitudinilor, investitiile s-au redus puternic, in special in ce priveste bunurile de echipament (-4,4%).

O veste buna pentru cancelarul german Angela Merkel, campion al asanarii finantelor publice in zona euro: pentru prima oara dupa 2007, Germania a inregistrat un excedent public de 2,2 miliarde de euro, respectiv 0,1% din PIB, fata de un deficit de 0,8% in 2011 si de 4,1% in 2010, potrivit Destatis.

Datoria publica a tarii a crescut, in schimb, atingand 81,7% din PIB fata de 80,5% in 2011, dincolo de limita de 60% fixata de Tratatul de la Maastricht.

Guvernul se asteapta ca incetinirea economica observata anul trecut va continua in 2013.

Potrivit cotidianului economic Handelsblatt, ministerul Economiei va anunta miercuri o previziune de crestere a PIB-ului de 0,5% pentru anul in curs.

In ceea ce priveste piata muncii, care a dat semne de degradare de la finele verii trecute, Berlinul mizeaza pe o stabilizare in 2013.