Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a apreciat joi ca a fost stopata caderea economiei mondiale, afirmand ca o noua relaxare monetara ar fi potrivita in zona euro, pentru a sustine economia, scrie AFP.

"Am stopat caderea, trebuie sa evitam o noua cadere si nu este momentul sa ne relaxam (...) Mai sunt inca multe de facut", a declarat Lagarde, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Fondului Monetar International, in Washington.

Ea a afirmat ca exista atat semne de "imbunatatire" cat si de "deteriorare" pe piata muncii, in special in ceea ce priveste tinerii, reamintind ca 200 de milioane de oameni sunt in cautare de munca in intrega lume.

"Avem nevoie de crestere pentru angajari si de o crestere a numarului de angajari", a subliniat directorul FMI.

In ceea ce priveste zona euro, epicentrul crizei datoriilor, Lagarde a afirmat ca mecanismele de salvare create (MSE, rascumpararea de obligatiuni de catre BCE) nu au aratat ca sunt inca "operationale". "Este nevoie de progrese in termenii unei uniuni bancare", a subliniat ea.

Salutand actiunea BCE, Lagarde a subliniat ca un nou ciclu de relaxare monetara "ar fi potrivit" pentru a sustine economia europeana.

In ceea ce priveste Statele Unite, seful FMI a cerut tuturor partilor implicate sa faca front comun pentru a evita o "eroare politica" in ceea ce priveste plafonul datoriei, care a atins limita legala, dar pe care republicanii refuza sa-l majoreze.