Presedintele Traian Basescu considera ca nu va fi incheiat foarte curand un nou acord cu FMI, intrucat "din luna mai anul trecut, actualul acord nu a mai mers inainte". De asemenea, el a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca nu va avea o intalnire cu delegatia FMI, aflata in misiune la Bucuresti, pentru ca vrea sa-i lase Guvernului libertatea de a negocia masurile asumate.

Intrebat daca, in opinia sa, va fi incheiat foarte rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, seful statului a raspuns: "Asa cum stau lucrurile acum nu, pentru ca din mai anul trecut, practic, acordul nu a mai mers inainte, a ramas doar macrostabilitatea pe care a realizat-o guvernul Boc. In rest, procesele de restructurare, de modernizare, de reducere a aparatului bugetar s-au diminuat".

De asemenea, intrebat daca a discutat la intalnirea cu Victor Ponta si Crin Antonescu de marti seara despre vizita delegatiei FMI din aceste zile si daca se va intalni, la randul sau, cu partenerii internationali, presedintele a explicat: "Nu am discutat despre FMI nimic si nu ma voi intalni cu FMI, am transmis acest lucru politicos, pentru ca am vrut sa las Guvernului deplina libertate sa poata negocia reducerea TVA la alimente, stiti ca l-au sutinut, sper sa reuseasca acest lucru, populatia asteapta, mai ales ca au venit scumpiri la electricitate, se introduc taxe noi pe combustibil, cred ca populatia asteapta cu nerabdare finalizarea negocierilor pentru a auzi reducerea TVA (...) Cred ca Guvernul e extrem de incordat pe negocierea reducerii CAS, de asemena promisa (...) Nu am indoiala ca Guvernul negociaza cu toata forta si capacitatea lui impozitul regresiv, maxim 16%, alaturi de 12 si 8%".

"Sunt convins ca orice interventie a mea ar fi putut altera obtinerea acestor obiective sau dubla abordare, iar eu as vrea sa nu existe niciun dubiu ca Guvernul a avut toata libertatea sa rezolve si problema Oltchimului, ma astept sa anunte azi ca vor angaja 2.500 de oameni, asa au anuntat. Privatizarea CFR Marfa - eu vreau ca Guvernul sa nu fie impiedicat de prezenta mea in vreo discutie cu FMI, sunt convins ca vor reusi si vor anunta acest succes", a adaugat Basescu.