Directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, a declarat marti dimineata in parlament, referitor la proiectul de buget al SIE pe 2013, ca se va examina un amendament de cresere a cheltuielilor materiale care nu sint foarte necesare, amintind ca proiectul prevede o diminuare de 10% fata de 2012.

"Comisia parlamentara a decis sa examineze un amendament de crestere a cheltuielilor materiale care nu sint foarte necesare. Urmeaza sa convina asupra cresterii propuse si sa vedem decizia plenului. S-au lansat cifre, dar pentru moment nu s-a decis. Comisia urmeaza sa decida," a declarat Melescanu.

Potrivit lui Melescanu, majorarea ar fi necesara pentru "tehnologie de comunicatii - IT, plus finalizarea sau macar conservarea unor lucrari deja incepute".

Intrebat daca pentru 2013 doreste un buget mai mare decat anul trecut, seful SIE a raspuns: "Noi am dori daca se poate o inghetare, dar probabil ca nu se va ajunge aici. In medie, acum SIE are o scadere de 10%."

La randul sau, presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SIE, Mihaita Calimente, a declarat propunerea este sustinuta de comisie si urmeaza ca membrii acesteia sa discute cu Ministerul de Finante pentru a vedea daca se poate opera modificarea, potrivit Mediafax.

Bugetele Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Protectie si Paza (SPP) si cel al Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) ar urma sa creasca in 2013, in timp ce bugetul Serviciul de Informatii Externe (SIE) se va diminua, conform proiectului de lege privind bugetul de stat pe anul in curs, publicat lunea trecuta de Ministerul Finantelor Publice (MFP), potrivit Agerpres.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) ar urma sa primeasca in acest an un buget total de 1,04 miliarde lei, in crestere cu 0,91% fata de anul trecut, cand a avut alocata suma de 1,03 miliarde lei.

Bugetul SRI prevede pentru cheltuieli curente suma de 1,03 miliarde lei, cu 6,40% mai mult fata de 2012, pentru cheltuieli de personal suma de 850 milioane lei (+10,14%), iar pentru bunuri si servicii 139,51 milioane lei (-8,15%).

In 2013, Serviciul de Informatii Externe (SIE) ar urma sa primeasca suma de 177,61 milioane lei, cu 9,41% mai putin ca in 2012, cand a avut un buget de 196,07 milioane lei.

Marti au loc sedinte comune ale comisiilor de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor privind bugetul de stat pe anul 2013.