Una dintre cele mai importante facilitati obtinute in urma negocierilor de la Consiliul European este aceea ca TVA-ul este eligibil, evaluarea fiind ca deductibilitatea TVA aduce in bugetul de stat al Romaniei circa doua miliarde de euro, a declarat presedintele Traian Basescu, vineri seara, la Bruxelles, la finalul summitului UE.

"S-a obtinut pentru diverse sisteme de plati o serie de facilitati de interes pentru Romania. Unele dintre ele au fost si in propunerea initiala din noiembrie, altele au fost imbunatatite prin negociere, altele nu au existat deloc si au aparut dupa negocieri. Una dintre cele mai importante facilitati e aceea ca TVA e eligibil. Deci cu cit Romania va avea un TVA mai mare, cu atit va aduce mai mult din banii europeni in bugetul de stat. Deci pe fondurile de coeziune - atit pentru proiecte pe scara mare, cit si cele utilizate de administratiile locale - TVA este deductibil, ceea ce e o facilitate extraordinara", a spus seful statului.

"Evaluarea e ca deductibilitatea TVA aduce in bugetul de stat al Romaniei circa doua miliarde de euro in tot exercitiul 2007-2014", a precizat Basescu.