Turcia spera sa-si ramburseze intreaga sa datorie catre Fondul Monetar International (FMI) in luna mai a acestui an, a afirmat sambata premierul turc Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

"Am platit si am tot platit... iar la ora actuala datoria noastra se ridica la 860 de milioane de dolari (643 milioane de euro), a declarat Erdogan la televiziune.

"Cand vom achita si ultima transa in luna mai, nu vom mai avea nicio datorie", a adaugat el.

"Am avut o datorie catre FMI din 1958", a declarat la randul sau ministrul turc de Finante, Mehmet Simsek, citat de agentia Anatolia.

"Turcia intra intr-o noua era, in care nu se va mai angaja in niciun program nou si isi va achita integral datoriile", a continuat el.

Statul "va putea de acum sa-si indrepte veniturile catre investitiile in infrastructura", a mai afirmat ministrul de Finante.

In decurs de mai multe decenii, guvernele turce au semnat in total 19 acorduri cu FMI, insumand peste 50 de miliarde de euro ca ajutor.

Turcia si FMI au discutat indelung, de la sfarsitul lui 2008 si pana la inceputul lui 2010, despre posibilitatea unui imprumut. Nu s-a ajuns la niciun acord pe baza conditiilor cerute, iar guvernul turc a decis in final sa renunte.