Problema unui "euro puternic" ar putea figura pe agenda reuniunii ministrilor de Finante din Zona Euro, care are loc luni la Bruxelles, a precizat nou sef al Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, citat de AFP.

"Acest subiect ar putea fi abordat la reuniunea Eurogrup, vom trece in revista ca de obicei situatia economiei si aceasta chestiune ar putea sa apara", a afirmat acesta, la sosirea in Bruxelles.

Franta incearca de mai multe saptamani sa deschida o dezbatere legata de nivelul monedei unice europene, care ii penalizeaza exportatorii si risca sa-i afecteze eforturile de recastigare a competitivitatii.

Euro a castigat peste 10% in sase luni si a depasit nivelul de 1,37 dolari la inceputul lui februarie. In fata acestei situatii, presedintele francez François Hollande a afirmat saptamana trecuta "nu poate fluctua dupa umorile pietei".

Noul sef al Eurogrup a refuzat sa faca vreun comentariu legat de impunerea unei politici de schimb, asa cum a evocat Hollande.

Euro a pierdut teren dupa declaratiile de joi ale presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a reamintit ca indicatorii de activitate din zona euro continua sa indice semne de slabiciune. Euro evolua luni, la jumatatea zilei, sub pragul de 1,34 dolari.

Va fi prima reuniune a Eurogrup prezidata de Dijsselbloem, dupa plecarea lui Jean-Claude Juncker, care a ocupat acest post timp de opt ani.