Premierul japonez Shinzo Abe a pus din nou presiune asupra Bancii Japoniei, evocand o posibila reforma a statutului sau daca nu reuseste sa ridice inflatia tarii la 2%, scrie AFP.

Intrebat luni, in Senat, asupra obiectivului de 2% pe care si l-a fixat Banca Japoniei (BoJ) in ianuarie - deja la insistentele guvernului - Abe a raspuns ca acum este "responsabilitatea BoJ" sa-l indeplineasca.

"Daca nu ajungem aici, am putea revedea legea care fixeaza statutul BoJ", a avertizat el.

La putere de la finele lui decembrie, gratie victoriei partidului sau Liberal-Democrat (PLD, dreapta) in alegerile legislative, Abe si-a multiplicat avertismentele la adresa BoJ atat inainte cat si dupa castigarea alegerilor, considerand ca nu a intreprins suficient pentru a invinge deflatia.

El a amenintat in special revederea paragrafelor legate de independenta bancii, daca aceasta nu reuseste sa puna capat acestei reduceri a preturilor care afecteaza regulat economia nipona in ultimii 15 ani.

Criticile primului ministru pareau totusi a se fi redus din momentul in care BoJ a majorat, in 22 ianuarie, de la 1% la 2% tinta anuala de inflatie.

Guvernul cauta in prezent un succesor pentru guvernatorul BoJ, Masaaki Shirakawa, al carui mandat inceteaza in 19 martie. Candidatul ales de prim ministru va trebui confirmat ulterior de Camera Deputatilor, unde PLD este majoritar, dar si de Senat, unde niciun partid nu domina, ceea ce ar putea complica ecuatia.

Declaratiile legate de BoJ au atras recent un val de critici internationale la adresa guvernului condus de Abe, acuzat ca vrea o politica monetara ultra-acomodanta pentru a devaloriza yenul.

Tokyo nu a fost insa obiectul unor critici deschise in cadrul reuniunii marilor economii si a tarilor emergente din G20, vineri si sambata, la Moscova.

"Ne vom abtine sa efectuam devalorizari competitive. Nu vom fixa rate de schimb cu scopuri competitive", se arata, simplu, in comunicatul final al G20.