Statul roman risca sa intre in atentia Comisiei Europene, in urma taxelor suplimentare noi care vizeaza produse cum ar fi energia electrica, gazul natural sau carbunele, avertizeaza Deloitte. Mihai Petre, Senior Manager in cadrul Deloitte Romania, spune ca "Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislatia europeana se observa cel mai usor pentru produsele accizabile (carbune, gaz si electricitate). Pentru acestea, principiile si regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul intregii UE".

Principalele modificari semnalizate de consultantii fiscali Deloitte sunt:

  • taxele pentru fiecare MWh facturat de operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaz natural
  • 0,5% din veniturile societatilor care se ocupa cu extractia / exploatarea si comercializarea resurselor naturale (inclusiv carbunele).

Impunerea unor taxe si impozite care nu respecta legislatia europeana "poate atrage sanctiuni pentru Romania, asa cum a fost si cazul eliminarii antrepozitelor fiscale de depozitare a produselor accizabile in septembrie 2010, pe care am reusit sa le reintroducem anul acesta cu ajutorul Comisiei Europene", a mai spus Mihai Petre.

Reamintim ca Guvernul a decis in luna ianuarie instituirea unor taxe suplimentare pentru companiile din energie/resurse naturale in incercarea de a aduce surse suplimentare de venit la buget.

Vezi aici o analiza HotNews.ro despre suprataxarea companiilor energetice