Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege care modifica legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, stabilind pedepse cu inchisoare de la un an la sase ani pentru retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, anunta Agerpres.

Potrivit proiectului de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

Constituie de asemenea infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

Potrivit aceluiasi proiect, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Proiectul de lege, initiat de senatorii Dan Voiculescu, Vasile Nistor si Ioan Ghise, a fost respins de Senat iar Camera Deputatilor este for decizional.