Ministrii europeni ai Finantelor au dat marti unda verde asa-numitului "two pack", un pachet legislativ care intareste puterile Comisiei Europene in materie de control al bugetelor nationale pentru tarile din zona euro, scrie AFP.

Aceasta decizie, adoptata in unanimitate, nu este surprinzatoare dupa acordul politic la care s-a ajuns la finele lui februarie intre Parlamentul European si presedintia irlandeza a UE.

Pachetul legislativ urmeaza sa fie aprobat saptamana viitoare in sesiunea plenara a Parlamentului si va putea intra in vigoare ulterior.

"Two pack" vizeaza sa evite repetarea unor eventuale noi crize in zona euro. Concret, toate tarile din zona euro trebuie sa-si supuna aprobarii, in fata Comisiei si a Eurogrupului, bugetele nationale pentru anul urmator inainte de jumatatea lunii octombrie.

Daca un proiect nu respecta exigentele Pactului de Stabilitate, care interzice deficite mai mari de 3%, Comisia va putea cere modificari. De asemenea, executivul european va trebui sa verifice daca proiectul de buget urmeaza liniile asumate in recomandarile pe care le va formula in luna mai.

Parlamentele nationale vor ramane insa suverane acordand sau nu unda verde proiectului de buget.

O procedura de supraveghere sporita este prevazuta pentru statele care beneficiaza de un program de asistenta financiara, precum Grecia, Irlanda sau Portugalia.

"Two pack" face parte din arsenalul legislativ creat de la aparitia crizei in zona euro si care cuprinde in principal tratatul bugetar, care instaureaza "regulile de aur", si "six pack", care prevede sanctiuni pentru statele cu deficite bugetare prea mari si care nu remediaza situatia.