Presedintele turc Abdullah Gul a declarat intr-un interviu acordat sambata unui ziar suedez ca tara sa va deveni prima economie europeana in 2050, relateaza AFP.

"Daca luam in considerare rata de crestere, este foarte probabil ca Turcia va deveni una dintre cele mai puternice economii ale Europei in deceniul urmator", a declarat Gul pentru cotidianul Dagens Nyheter.

"Turica va fi cea mai mare economie, da, prima, in 2050", a continuat el.

Seful statului turc a vorbit cu presa suedeza la Ankara, inaintea unei vizite oficiale la Stockholm, care va incepe luni. El ar urma sa fie insotit de o numeroasa delegatie de oficiali politici si oameni de afaceri.

Potrivit datelor Fondului Monetar International, Turcia a fost in 2012 cea de-a saptea economie a Europei (incluzand si Rusia), fiind cu 61% mai mica decat cea de pe primul loc - Germania.

Intr-un discurs sustinut in iunie anul trecut la Istanbul, presedintele Abdullah Gul cita previziuni ale bancii de investitii Goldman Sachs potrivit carora Turcia va fi a doua economie europeana in 2050.

"Daca cea mai puternica economie, Germania, decide sa preia datoriile Greciei, Portugaliei, Italiei si Spaniei, noi suntem pregatiti sa preluam primul loc", declara la aceeasi vreme si ministrul turc al Afacerilor europene, Egemen Bagis.