Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca Guvernul ar putea reduce TVA si contributiile la asigurari sociale daca Produsul Intern Brut (PIB) va creste in acest an cu 1,5% - 2%.

"Daca vom avea crestere economica in acest an de 1,5% - 2%, exista posibilitatea reducerii TVA si posibilitatea scaderii contributiilor de asigurari sociale. Aceasta din urma este intr-un dialog mai avansat", a afirmat Vosganian la o conferinta a producatorului de rulmenti URB Group, transmite Mediafax.

Vosganian a adaugat ca Guvernul are in discutie un pachet de stimulare a investitiilor, dar deocamdata discutiile s-au purtat doar la nivel politic.

Ulterior, premierul Victor Ponta a precizat ca "anul acesta nu se pune problema" reducerii TVA si CAS, dar ca, in functie de cum merge economia si incasarile la bugetul statului, se poate lua o decizie in acest sens pentru anul care urmeaza.

"(Vosganian) nu a zis in a doua parte a anului, a zis ca daca avem crestere economica. In programul de guvernare al USL sunt aceste obiective, si anume reducerea CAS si TVA, pe masura - si dl Vosganian a spus foarte clar - pe masura ce avem crestere economica si resurse bugetare suplimentare. Deci, e corect", a declarat Ponta la Parlament, raspunzand unei intrebari din partea presei.

"Anul acesta nu se pune problema pana la sfarsitul anului, in functie de cum evolueaza economia si incasarile la buget putem sa luam decizii pentru anul care urmeaza", a subliniat premierul.

In iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, cresterea fiind aplicata incepand cu luna iulie a aceluiasi an.

In octombrie 2012, premierul Victor Ponta a declarat ca nivelul taxei pe valoarea adaugata ar trebui redus treptat, pe masura ce scaderea este sustenabila din punct de vedere bugetar, astfel incat in 2016 sa ajunga "inapoi la 20%".

PIB a crescut anul trecut cu 0,3%, iar pentru anul in curs autoritatile estimeaza o crestere de circa 1,5%, prognoza revizuita de mai multe ori in jos, de la o estimare initiala de 2,5%.